// arthitectural / Interiors / Labscape Architecture | Van de Velde Showroom

Labscape Architecture | Van de Velde Showroom

Interiors LABscape Architecture | Van de Velde Showroom

LABscape Architecture | Van de Velde ShowroomThe showroom for Belgian lingerie firm “Van De Velde” opened its doors in March 2010 at the high pedestrian traffic intersection between Madison Avenue and 33rd Street, on the first floor of a historic building, in New York. The typical “Manhattan” open space needed to be divided into four different areas. The entrance, a closed office for one person – that could also be used as a meeting room – two work islands and a showroom area.

LABscape Architecture | Van de Velde Showroom

© Labscape

LABscape Architecture | Van de Velde Showroom

© Labscape

The creative idea was to use, as leitmotiv, lace design: its weave, its structure and the geometry arising from stretching and deforming it, moving away from the romantic, yet archaic and tried image, of lace in favor of a contemporary reinterpretation. Using an inversion game, the structure becomes void and the void becomes matter. The result is a perfect balance between altered volumes, the linearity of the furniture and the interior envelope.

LABscape Architecture | Van de Velde Showroom

© Labscape

LABscape Architecture | Van de Velde Showroom

© Labscape

LABscape Architecture | Van de Velde Showroom

© Labscape

The entrance is a passage area between the different zones. To the right, an almost evanescent glass cube creating the opportunity either for a workspace or a private meeting. The showroom area extends to the left with a wall made of 21 deformed cells that are used either to display or store merchandise. A volumetric progression of functional boxes.

LABscape Architecture | Van de Velde Showroom

© Labscape

LABscape Architecture | Van de Velde Showroom

© Labscape

The contrasting colors, white and anthracite, offer the staging for the products. A new space, breaking away from the design conventions of lingerie’s retail environments.

Location: New York, USA
ArchitectLabscape Architecture | Tecla Tangorra & Robert Ivanov
Project name: Van de Velde Showroom 
Year: 2009 – 2010
Client: Van de Velde Group nv/sa
Category: Office | Commercial
Surface area: 142 m²
Program: Showroom for lingerie Brands [Marie Jo, Prima Donna, Andres Sarda] | Meeting Area | Office | Changing Room | Storage
Materials:
Furniture: MDF | Lacquered painting
Glass Box: Stainless Steel, Glass, Vinyl Print
Floor: Concrete
Photos: Labscape
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more