// arthitectural / Architecture / Langarita-Navarro Arquitectos | Baladrar House

Langarita-Navarro Arquitectos | Baladrar House

Architecture Casa_Baladrar_Langarita_Navarro_arquitectos_foto_luisdiazdiaz_37

The scattered and trans-European city that the mountainous coast of Alicante has become, houses a heterogeneous population that is drawn to the sun, the sea, the temperate climate, the convenient public services and the leafy greenery. The promise of relaxing and hedonistic experiences captivates both seasonal tourists and long-term residents who see their expectations fulfilled amongst jasmine and bougainvilleas.

Casa_Baladrar_Langarita_Navarro_arquitectos_foto_luisdiazdiaz_12

Casa_Baladrar_Langarita_Navarro_arquitectos_foto_luisdiazdiaz_16The project draws from this context and is designed to meet the demands of multiple families in the summertime and as a haven for retirees the rest of the year.

Casa_Baladrar_Langarita_Navarro_arquitectos_foto_luisdiazdiaz_29

Casa_Baladrar_Langarita_Navarro_arquitectos_foto_luisdiazdiaz_33The house rests on terraces that were once used for farming, which resolve the steep gradient of the terrain. The plot’s sloping nature means that there are some spectacular views of the sea from its upper reaches, while the lower portion looks over a wooded streambed that carries water into a pebble-strewn cove. The house takes advantage of the views and the breeze and makes the most of the uneven terrain and vegetation for the creation of small areas where activities can take place simultaneously, day and night. The existing trees were preserved and new species added in an effort to conquer the promising exuberance of local flora.

Casa_Baladrar_Langarita_Navarro_arquitectos_foto_luisdiazdiaz_39

Casa_Baladrar_Langarita_Navarro_arquitectos_foto_luisdiazdiaz_43The interior spaces are arranged in a cascade, with common areas on the upper floor adjoining the terraces with their views, and bedrooms on the lower floor with access to the garden and swimming pool. The detail proposed for the openings eliminates all presence of glass when they are drawn back, transforming the house into an enormous porch that provides continuity between outside and inside activities. The building uses the thermal inertia of the concrete and stone to its advantage, combining it with the lightness of the avocado green latticework and the glass tiles to create a cool and well-ventilated atmosphere. The house’s geometry and mineral quality reflect the impressive Peñón de Ifach and respond to a desire for time travel, with a minimum amount of maintenance.

Casa_Baladrar_Langarita_Navarro_arquitectos_foto_luisdiazdiaz_21

Casa_Baladrar_Langarita_Navarro_arquitectos_foto_luisdiazdiaz_22

Casa_Baladrar_Langarita_Navarro_arquitectos_foto_luisdiazdiaz_26

Location: Benissa, Alicante, Spain
Architects: María Langarita and Víctor Navarro
Collaborators: Roberto González, Juan Palencia, Marta Colón, Paula García-Masedo
Structures: Mecanismo S.L.
Project: Casa Baladrar
Date: 2013
Client: Private
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more