// arthitectural / Concept & Competition / LAVA | Bayreuth Youth Hostel

LAVA | Bayreuth Youth Hostel

Concept & Competition 079_140923_Youth Hostel Rendering B&TB EXTERIOR

079_140923_Physical Model

The letter ‘Y’ is the shape of a new youth hostel in Bayreuth, Germany, designed by award-winning international architects LAVA for the Bavarian Youth Hostel Association.

We are in the designer age when Gen Y travellers want funky design, a special identity, access to online and community, and unique experiences, not just a clean bed and shower.

LAVA’s design is a yardstick for the sports hostel of the future through innovative spatial configurations, sustainability at environmental, and structural and social levels, and integrated sporting facilities. LAVA chose the ‘Y’ shape, because it generates a connective and beautiful central space offering expansive views and multiple openings to the sport fields and gardens.

The central atrium is a hub for offline and online entertainment, interaction and communication. Here, a skylight provides natural daylight to a central amphitheatre that connects the different levels, whilst horizontal and diagonal sightlines direct guests to different building functions. Reception, seminar rooms, bistro, kitchen, seminar rooms, sports and game facilities are spread out over two floors and connected to each other via the central atrium.

It’s all about intelligent organisation, making it easy to find things, connect, socialise, creating a stage for individual and group activities. It may be budget accommodation but this integrated concept goes beyond the hostel motto ‘experience community’ to ‘experience the unexpected’ – its not like the hostel we know!

Other key features include:

• Room walls are highly flexible with contemporary modular ‘built-in furniture’ elements accommodating washrooms and bed niches.

• Wood, concrete floors and ceilings create an industrial robustness with brightly coloured yellow infills and strong graphics.

• A whole wheelchair basketball team can stay here! It’s the prototype of a barrier-free building, with rooms, grounds and sports fields all wheelchair accessible.

The city of Bayreuth chose the Bavarian Youth Hostel Association and LAVA’s design for the new 180-bed hostel, following LAVA’s successful remodelling of their 1930s Berchtesgaden, Germany’s first designer hostel. Bayreuth caters for active and sports guests. Construction starts in early 2015.

Background

LAVA won the international competition to design the new 180-bed youth hostel in Bayreuth, Germany. This followed the development of new architectural guidelines by the Bavarian Youth Hostel Association to redefine their hostels to meet contemporary expectations. Germany’s first ‘designer youth hostel’, designed by LAVA, was the renovation of the youth hostel in Berchtesgaden completed in 2011. The Association’s hostels each have a different focus and Bayreuth caters for physically active guests. Construction starts in early 2015.

Design Concept

LAVA chose the letter ‘Y’ shape because the geometry creates a building shape that interweaves interior and exterior space. It offers views to three directions, creates natural openings to the sport fields, terraces and gardens, which find their place in between the longer parts of the building. Inside and outside merge.

079_140923_Construction elements 079_140923_Firstfloor Perspective 079_140923_Groundfloor Perspective

The designer age of the 21st century means young travellers and backpackers want funky design, a special identity, community and unique experiences, not just a clean bed and shower.

Bayreuth provides a stunning location and a unique opportunity to develop a prototype of a new sports hostel, a benchmark, that further develops the traditional hostel through innovative spatial configurations, sustainability at environmental, structural and social levels and integrated sporting facilities directly adjacent to the building: a place that invites active use and relaxation.

The Y shape also creates a central atrium, a hub for offline as well as online interaction, a meeting space that provides entertainment, interaction, comfort and communication. An amphitheatre in the middle connects the different levels in a playful way. A skylight provides natural daylight whilst horizontal and diagonal sightlines direct guests to different functions in the building such as reception, seminar rooms, dining, kitchen, spread out over two floors and connected to each other via this central atrium.

Each wing of the Y has access to the exterior at the end, and many ‘loops’ combining inside and outside come together at the central point of the Y. The wider arm houses public functions: kitchen and canteen on ground level, seminar rooms on first floor; and both are connected via the hall and stairs and have direct access to outside.

The visionary design is marked by intelligent organisation (easy to find things, get in contact, spend time together, connect inside to outside activities, rooms become viewing spots for sport activities). This integrated concept fulfils the hostel motto: ‘experience community’ and goes beyond it: ‘experience the unexpected’ – not the youth hostel as people know it. It’s this organisation – creating a stage for activities – separating individual from group spaces but bringing people together in an open internal landscape that is unique. This is budget accommodation, but it offers spatial fluidity and other spatial experiences not available even in expensive hotels.

079_140923_Modules Section 079_140923_Room modules - Concept Design 079_140923_Room modules - Types and distribution 079_140923_Standard Room - Elements

Sports fields, adventure playgrounds and volleyball terraces are complemented by local vegetation. A grand staircase doubling as an amphitheatre is used for cultural events such as outdoor movie screenings and theatre performances.

The fluid structure is integrated into the landscape, with contemporary materials and a ‘no frills’ interior – a powerful place for active people.

Sustainability

Sustainability is environmental, as well as social and structural. The innovative structural and social organisation creates a stage for activities, separating individual from group spaces, but bringing together people in an open internal landscape.

The room typology is new – LAVA designed a highly flexible modular wooden wall system with modular contemporary custom built-in furniture accommodating washrooms and bed niches. Individual rooms feature concrete floors and ceilings, niches with beds on either side, integration of furniture in the walls. Highly flexible walls between the rooms in the wings can be replaced. These separation walls are fabricated as modular ‘furniture’ elements.

079_140923_Standard Room - Wing floorplan

Environmental sustainability includes the application of local materials, highly insulated facades and the use of renewable energy.

Materials

Wood, concrete floors and ceilings create an industrial robustness with bright infills of yellow and green on ceilings and floors, black and white neutral areas and strong graphics. It is an unusual mix of concrete slabs and wooden supports.

079_140923_Roof structure

The geometry of the wooden roof is unique as the upper beams follow the curves of the roof and the lower ones follow the straight spacing of the rooms resulting in a three-dimensional truss system visible in the central part of the building.

Colour patterns on ceilings and floors make reference to sports activities or natural elements like tree canopies.

Accessibility

This is a prototype of a ‘barrier-free’ building, a hostel suitable for disabled sports teams – where else could a wheelchair basketball team find accommodation? All rooms are accessible by lift or ramps, ‘universal’ bathroom sinks and the grounds and sports fields are wheelchair accessible. Two thirds of the rooms on the ground floor have special bathrooms suitable for wheelchairs.

Location: Bayreuth, Germany
Architect: LAVA | Laboratory for Visionary Architecture
Chris Bosse, Tobias Wallisser, Alexander Rieck, Julian Fahrenkamp, Nicola Schunter, Paula Gonzalez, Jan Kozerski, Elise Elsacker, Myung Lee;
Competition team: Sebastian Schott, Stephan Albrecht, Stefanie Pesel
Partners:
Architects (cost, planning): Wenzel+Wenzel
Structure: Engelsmann Peters, Stuttgart/Graz
Mechanical engineering: IBT PAN, Berlin
Fire and Building Physics: Bauart, München
Landscape: IB Riede, Nürnberg
Kitchen: b.o.b.
Image credits: LAVA
Client: Bavarian Youth Hostel Association, Bavaria (DJH Bayern)
Status: Detail Design (LPH 4)
Size: 3,400 sq m
Date: 2014
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more