// arthitectural / Architecture / Le Corbusier | Villa Savoye

Le Corbusier | Villa Savoye

Architecture 2012-01-17_162537

Suspended on top of a hill and surrounded by tall trees, Villa Savoye by Le Corbusier [http://www.fondationlecorbusier.fr/] is realized between 1928 and 1931 as a summer residence for Savoye Family. Although this is a suburban patrician villa here the architect tackles the issue, developed in previous projects of low-cost housing, housing as a “machine à habiter” , perfect working order. The Villa looks like a huge white box supported by slender concrete stilts that allow you to have the ground floor occupied by the volume of service and partly open to car traffic, while the two upper levels are broken down according to internal movement people. The result is an architectural promenade through simple and austere forms, in line with the principles of Purism, that Le Corbusier had deepened over the last ten years. Centrally located within the building has a ramp that leads from the entrance vestibule on the first floor, where you can go into different rooms, all defined by primary volumes, and finally leads to the upper terrace, where some elements are present as free space forms, placing them among the factors of Cartesian meditation order of the building and the natural order of the context. Le Corbusier, always ready to reconcile opposites, establishing a close dialogue between these two entities through the opening of large windows that frame the surrounding landscape as well, allowing the light, abundant in this glade, to break inside the home in an almost violent, to reaffirm and enhance the pure white of all surfaces. The villa, which has many similarities with Villa Stein in Garches realized a few years earlier, is taken as an example demonstration of the “5 points de l’architecture nouvelle”: the stilts, the roof-garden, the plant and the free facade, the window tape, or the five terms at the base of contemporary architectural language. The building recently underwent renovations, was declared by the French national interest.

Special thanks to Franco Di Capua.

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more