// arthitectural / Architecture / LPzR architetti associati | ADR18

LPzR architetti associati | ADR18

Architecture LPzR architetti associati | ADR18

Context

The building is located in Milan (Italy), inside the industrial Bovisa Quarter. Here new housing buildings coexist close to warehouses, gasometers, chimneys and workshops.

LPzR architetti associati | ADR18

LPzR architetti associati | ADR18

LPzR architetti associati | ADR18 Project

The project concerns the residential transformation of a warehouse. The client, a real estate developer, required a young and up-to-date look for his new apartments. The design made by LPzR architects keeps the former building perimeter and adds a new livable floor. Four apartments are placed at the ground floor and four at the first floor.

LPzR architetti associati | ADR18 Architectural design

The main building volume is a simple red parallelepiped. An apparently random pattern of windows is applied, generating dynamic effects on the main façade. The asymmetries of the solid white frames give the façade a unique three-dimensional look.

Location: via Andreoli 18, Milano, Italy
Architect: LPzR architetti associati
Project name: ADR18 Housing
Type housing: Size 8 apartments
Volume: 1.570 mc
Completion date: 2006 – 2007
Credits:
LPzR architetti associati: Head designer Gabriele Pranzo-Zaccaria
LPzR architetti associati: Design group Gabriele Pranzo-Zaccaria, Luca Gobbo, Chiara Pranzo-Zaccaria
Construction supervisor: Gabriele Pranzo-Zaccaria
Assistant to construction: Chiara Pranzo-Zaccaria
Structural engineering: Nicola Boreatti
Photos: Chiara Pranzo-Zaccaria, Gabriele Pranzo-Zaccaria
Client: MD Group
Main contractor: NICA costruzioni s.r.l.
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more