// arthitectural / Architecture / Mackow Pracownia Projektowa | Sports Hall ‘On the hill’

Mackow Pracownia Projektowa | Sports Hall ‘On the hill’

Architecture Mackow Praconia Projektowa | Sports Hall 'On the hill'

The design was prepared for the competition organized by the City of Bytom. It is one of the places in the Upper Silesia in the south-west part of Poland. The area is famous for being the central point of the coal mining. Many of the regions of similar character are subject to the spatial and cultural revitalization nowadays. Designed hall was built as the only sport object of its kind in the city, after many years of the efforts of habitants. It was supposed to set up the wasted after-mine territory.

Mackow Praconia Projektowa | Sports Hall 'On the hill'Concept of the site arrangement is based on a simple spatial disposition of the plot area. The location of the sport hall building is taking advantage of the qualities of being placed on the slope. The access to the plot area is located from the north. There are parking places for the cars and buses on the site. From the south-east side of the building there is outer recreational area with the view into the climbing room. The existing tall greenery on the site was retained as much as possible. Additionally, along the site borders, as well as the walk- and drive-way, newly planted trees were designed.

Mackow Praconia Projektowa | Sports Hall 'On the hill'

Mackow Praconia Projektowa | Sports Hall 'On the hill'The basic assumption for shaping the building mass was to achieve the compact volume in the open space. Due to the attractive view from this location, the partial opening of the building from the side of the slope was proposed. Main architectural marks of the monolith volume of the hall are the cut-outs filled with the full height glazed openings in the climbing room and the main hall. The same architectural importance was assigned to the main stairs leading to the first floor. To achieve even stronger artistic expression, the covering of the outer walls was planned as the anthracite-coloured steel sheets with hidden joints.

Mackow Praconia Projektowa | Sports Hall 'On the hill'The big part of the building is occupied by the sports field, 44x22m net large. In the ground floor, at the sports field, there are some retail spaces and climbing room. On the same level there is folding part of auditorium (600 seats) with the entrance from the back, from the main hall area. On the first floor there is fixed part of auditorium (400 seats), accessible from the hall on the same level, and fitness together with the wellness zone. On the last floor of the building there are sports club rooms and the technical area.

Location: Bytom, Poland
Architects: Mackow Pracownia Projektowa
WAF Entry: 2011
Award: World Architecture Festival 2011 – Shortlisted
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more