// arthitectural / Architecture / Maryann Thompson Architects | Pamet Harbor House

Maryann Thompson Architects | Pamet Harbor House

Architecture _DSC7525

This 3000 SF home sits on a hill surrounded by native meadow shrubs, grasses and conifers. The design scheme takes advantage of southern exposure by opening all the living spaces to southern decks. These exterior spaces are protected by overhangs, mahogany louvers and galvanized steel trellises, which create a layered presence on the sloped site and soften the edge of the house against the meadow.

_DSC7522The plan is divided between two volumes, clad in weathered cedar siding. The main house contains the primary living spaces and bedrooms while the second volume contains a small studio bedroom, kitchenette and living space.

_DSC7401The project’s site strategy reduces impact on the land by reusing the existing foundation of the house that previously occupied the site. The footprint is only expanded in 2 places: on the northeast side to add the master bedroom in a more private corner of the site, and over part of the original driveway to add a guest studio.

_DSC7516The design also adds a second floor with two roof decks to maximize views of Pamet Harbor and Cape Cod Bay. Due to height restrictions, the uppermost roof deck is tucked into a niche of the main volume, hidden behind overhangs and trellises. Without the need for railings, the residents can sit atop the roof of their home with uninterrupted panoramic views of the surrounding hills and the bay. The “secret” deck also provides privacy from the street and maintains the integrity of the roof lines.

_DSC7508In the main house, ten-foot ceilings and abundant glazing take advantage of southern light in the winter, while mahogany louvers and large overhangs shade the main living spaces in the summer. During these hotter months, operable clerestory windows create the “stack effect”, drawing air through the house. By increasing cross ventilation the design decreases the need for mechanical ventilation. In the kitchen, a mirrored light shelf maximizes natural daylight while turning the ceiling into a dynamic light fixture.

_DSC7497

Location: Truro, Massachusetts, USA
Architect: Maryann Thompson Architects
Completion: 2008
Photographer: Chuck Choi
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more