// arthitectural / Architecture / Massimiliano and Doriana Fuksas | Myzeil

Massimiliano and Doriana Fuksas | Myzeil

Architecture © Kartsten Monherjan

© Kartsten Monherjan

The project is located halfway along Haupteinkaufsstrasse, the shopping street of Frankfurt.

The brief envisaged the construction, on a 105,000 square meters area,  of structure comprising a shopping mall, a film theater, a fitness center, a hotel, meeting rooms, offices, parking spaces.

Its many functions affect not just the main features of the project but also the logistics, opening hours and dividing up of the structure…

© Kartsten Monherjan

© Kartsten Monherjan

© Kartsten Monherjan

© Kartsten Monherjan

For a brief of this complexity one level of access is not enough, so we provided another one serving the same functions on the fourth floor.

The commercial area is located between these two levels, while the film theater, sports center and restaurants are on the fourth floor, making it the reference point for all the entertainment facilities and main level of the building.

© Kartsten Monherjan

© Kartsten Monherjan

© Kartsten Monherjan

© Kartsten Monherjan

© Kartsten Monherjan

© Kartsten Monherjan

The project’s structure was inspired by a fluid form connecting the Zeil, an important shopping street,  to the Thurn and Taxis palace (a building re-built in a historical style). People never stay on the ground floor of the structure: upon entering the building, they find a series of fluid paths easing circulation. A sequence of voids lets the natural light into the interior spaces, making it pleasant to stop over.

© Karsten Monherjahn

© Karsten Monherjahn

© Karsten Monherjahn

© Karsten Monherjahn

© Karsten Monherjahn

© Karsten Monherjahn

Such an extensive programe means the structure can be occupied 24 hours-a-day, not only for shopping, even though there are more than 100 shops, but also for leisure time, meeting friends, watching a movie, etc.. It is  a nice place to stain in, maybe sheltering from cold and snow.

© Moreno Maggi

© Moreno Maggi

The two portions of the project, along the Zeil and along the Thurn und Taxis, are characterized in different ways.  The facade running along the Zeil embodies a sense of leisure time, entertainment and relaxation.  The other side is where the entrances to the hotel and offices are located. The hotel lobby, reconstructed inside the Thurn und Taxis, is set near the art gallery and the most upmarket shops in the  mall.  The rooms can be reached by lifts, while the conference center and sports facilities are set on the third and fourth floors.

© Karsten Monherjahn

© Karsten Monherjahn

© Karsten Monherjahn

© Karsten Monherjahn

The main entrance to the offices, which is 27.5 m high, is located along Neue Eisenheimerstrasse and accommodates lifts up to the top floors.  The fourth floor also plays a key role for the offices.  This is where the junctures serving the office blocks are located, while the receptions, also located on the fourth level, are connected to the parts open to the general public up on the roof and, considering the vast number of people working here, forms a new public place.
A glass-and-steel translucent skin envelops and deforms the entire building.

Pavement: italian stone
Balustrade: steel structure
Handrails: wood
Columns: white, glossy, lacquer with latex color
Mall ceilings: Stosilent Top System
Floor front cladding: lightened textile

Location: Frankfurt am Main, Germany
Architects: Massimiliano and Doriana Fuksas
Project Leader:
Tim-Philipp Brendel
Interior Design:
Fuksas Design
Date: 2002-2009 February
Client:
Palais Quartier GmBH & CO., UK
Consultants:
Structure roof: Knippers-Helbig Beratende Ingenieure, Stuttgart
Roof:
Krebs und Kiefer Beratende Ingenieure für das Bauwesen GmbH, Darmstadt
Engineering:
PB Berchtold Ingenieurbüro, Sarnen, CH; Dörflinger + Partner Ingenieurbüro für Elektrotechnik, Erfurt; HHP Berlin Ingenieurgesellschaft für Brandschutz mbH, Berlin; Ingenieurbüro für Bauphysik von Rekowsky + Partner, Weinheim; IFFT Institut für Fassadentechnik, K. Schott, Frankfurt; Lüsebrink Ingenieure VBI, Hamburg; Thomas A. Weisse + Partner, Hamburg.
Area:
77,000 sq.m
Costs:
135.000.000 EUR

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr


Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more