// arthitectural / Architecture / Mauro Lipparini for Bonaldo

Mauro Lipparini for Bonaldo

Architecture ERGO Architecture | Bonaldo Showroom

ERGO Architecture | Bonaldo Showroom“A die set in a pyramid volume made only of lawn”: everything began with this concept, to understand how to position an important volume in the environment. The second step was light: the volume had to be luminous in order to be set lightly between the sky and the earth. This led to the architectural choices for the exterior. The building is completely made of reinforced concrete and glass tiles. Tiles exclusively produced for Bonaldo were used. They are extremely thick and have a rippled surface, with a larger than standard size of 30 cm x 30 cm. Every element is mirrored inside in order to capture the light and make the whole facade reflect in a very irregular fashion, creating a front of luminous waves. When the sun sets the showroom lights up, thanks to 64 spotlights at sundown that illuminate the facade.

ERGO Architecture | Bonaldo Showroom

ERGO Architecture | Bonaldo Showroom

ERGO Architecture | Bonaldo Showroom

ERGO Architecture | Bonaldo ShowroomThe path to the interior corresponds with the „open‟ nature of the space and all the elements invite the visitor to come in. First and foremost is the path made up of 30 stepping-stones, from the Chinese regions of Jiangxi and Fujian. In Eastern culture they are stones that bring good fortune, especially for work. In low temperatures their surfaces modify to create attractive floral veining, all of which is different. The stones are set according to precise aesthetic canons, typical of Zen gardens, where these stones are widely used.   As well as the stepping-stones, the visitor is welcomed by floor lights that show the way and by a wall facing the large glass door, which introduces him to the first reception area. Now we are inside the showroom.

ERGO Architecture | Bonaldo Showroom

ERGO Architecture | Bonaldo Showroom

ERGO Architecture | Bonaldo ShowroomThe ground floor contains the exhibition space and a convivial area. The upper floor houses offices, meeting spaces and the company museum. The walls of the whole building, on both floors, are entirely covered with paste-varnished MDF stuck to the walls. The two green areas in the exhibition space are extremely striking: they are atmospheric, full height winter gardens that offer visual breath, light and colours. Areca Lutescens, Dracaena, Ficus Alii, Ficus Lyrata and Podocarpus Macrophyllla are just some of the plants and trees chosen. They are examples of rare beauty that belong to species that can adapt to the climate conditions recreated in greenhouses and the small polycarbonate cupola guarantees micro- ventilation.

ERGO Architecture | Bonaldo Showroom

ERGO Architecture | Bonaldo Showroom

ERGO Architecture | Bonaldo ShowroomThe exhibition space is divided into two large areas bordered by a central white wall at the front, with several backlit niches that are perfect exhibition spaces in which to display a product or highlight a special event. Apart from this wall the space inside is open, free to interpret the various expressions of the collection and to house installations and art, design and architecture events. Sixteen white false ceilings indicate the space dedicated to furniture display (without placing constraints on it), thus creating ten „rooms‟ that form a pathway.

ERGO Architecture | Bonaldo Showroom

ERGO Architecture | Bonaldo ShowroomIn the first display – that of the inauguration – each of the ten rooms features a different atmosphere that has been recreated using Bonaldo products: Elegant Beauties, Free Colours, Natural White, Surprising Empathy, Airy Volumes, Sense of Luxury, Sensual Living, Transforming Perspectives, Gold Dreams and Born to Dream. A completely illuminated staircase, which is an important architectural element and graphic symbol, leads to the upper floor. Here, next to the offices, is a large company meeting room bordered by a back wall divider in screen-printed, backlit glass that echoes the greenery of the Winter garden. Beyond the divider is the Bonaldo museum, with the two historic presses that were the starting point of the company and which will be joined by all the machinery, products and photography that are part of the company history.

ERGO Architecture | Bonaldo ShowroomThe space in figures

6,000 square metres for the entire surface of the building, of which:
3,000 square metres, the surface area of the exhibition space;
1.000 square metres, the surface area of the reception, meeting space and museum.
2.000 square metres, the caretaker‟s home and warehouse.
64 sunset spotlights that illuminate the facade.
30 stepping stones, the largest measuring 220 cm x 100 cm.
16 false ceilings to mark out the 10 rooms or style areas
26 months of construction time.

 

Location: Italy
ArchitectMauro Lipparini
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more