// arthitectural / Architecture / MAXWAN Architects + Urbanists | House N

MAXWAN Architects + Urbanists | House N

Architecture Maxwan Architects + Urbanists | House N

Maxwan Architects + Urbanists | House N

Built in 1938, this Noordwijk seaside villa was originally the holiday home of a concrete factory owner. Battered and blustered by the salty sea weather over the decades, the house was in need of renovation. Besides roof replacement and basement repairs, the bedrooms, bathrooms and windows were outdated and some spaces had grown too small for the clients’ requirements.

Maxwan Architects + Urbanists | House N

© Filip Dujardin

Maxwan’s additions bring new distinctive features to the house, while respecting its original character. Extending into the back garden with floor-to-ceiling glass on three sides is the new living room, which maximizes light and views from among the treetops towards the garden and further out to the sea. In the opposite direction stretches the new kitchen, incorporated in a single precast concrete block. Its color contrasts to the existing house while harmonizing with the surroundings.

Maxwan Architects + Urbanists | House N

© Filip Dujardin

Maxwan Architects + Urbanists | House N

© Filip Dujardin

Both extensions of the new kitchen and living room are clearly separated from the existing structure with glass slits, through which the sky dramatically bursts.

Maxwan Architects + Urbanists | House N

© Filip Dujardin

Maxwan Architects + Urbanists | House N

© Filip Dujardin

Maxwan Architects + Urbanists | House N

© Filip Dujardin

The bespoke spiral staircase connecting the uppermost levels elegantly uses the balustrade to support the treads, with the laser-cut pattern blending from closed to open for structural efficiency and recalling the breaking waves. The attic is given a new lease of life by new multi-functional wall furniture and large windows. In addition to these major components, the entire house is renewed in a manner complementary to the original house.

Location: Noordwijk, Netherlands
Architects: MAXWAN Architects + Urbanists
Project name: House N
Client: Private
Scale: S
Partner in charge: Hiroki Matsuura
Team leader: Rene Sangers
Team: Anna Borzyszkowska, Larraine Henning, Jason Hilgefort, Claudia Strahl
Collaborators: F. Wiggers – Varsseveld (structural engineer)
Photos: Filip Dujardin
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more