// arthitectural / Architecture / mdu architetti | Prato Poolhouse

mdu architetti | Prato Poolhouse

Architecture mdu architetti | Prato Poolhouse

mdu architetti | Prato Poolhouse“Fondare sembra concesso solo a chi mantiene la coscienza che oltre il nuovo sistema di ordine, di orientamento, rimane sempre la possibilità di perdersi”

J. Rykwert

mdu architetti | Prato Poolhouse

© Pietro Savorelli

mdu architetti | Prato Poolhouse

© Pietro Savorelli

The place: a lot with a fine view located in the Bisenzio river’s valley: the landscape is a sequence of wooded areas, fields, olive-groves. The land is articuladed through terracings with stone walls. The project aims a silent insertion inside this landscape. The pool is placed on the higher level of the lot, an essential water surface that extends towards the garden and the landscape and contained by a half-submerged frame of cardoso marble. A path of the same marble leads to the pool-house. The building exploits the existing slope taking the form of a stone terracing placed at the same level of the pool.

mdu architetti | Prato Poolhouse

© Pietro Savorelli

mdu architetti | Prato Poolhouse

© Pietro Savorelli

mdu architetti | Prato Poolhouse

© Pietro Savorelli

The north front, opposite to the pool, consists of a series of stone bloks, derived from the ancient terracings stone walls and forming a counterpoint to an adjacent small wooded area.

mdu architetti | Prato Poolhouse

© Pietro Savorelli

mdu architetti | Prato Poolhouse

© Pietro Savorelli

mdu architetti | Prato Poolhouse

© Pietro Savorelli

An ethereal volume “leans” on the stone bloks: it is formed by a copper roof supported by a frame of slim iron pillars and it’s conceived as a contemporary interpretation of the barn typology. It contains an ample living area linked to the pool and the landscape through completely glazed walls with iron frames.

Location: Faltugnano, Prato, Tuscany, Italy
Architects: mdu architetti | Valerio Barberis, Alessandro Corradini, Cristiano Cosi, Marcello Marchesini
Collaborators: Chiara Bottai, Michele Fiesoli
Project name: Prato Poolhouse
Program: poolhouse, pool
Client: private
Structural engineer: ing. T. Tofani
Site construction supervision: Valerio Barberis
Building cost: confidential
Dimentions
gross area: 220 mq
volume: 570 mc
Materials: alberese stone, cardosa stone, glass, copper roof, iron
Schedule
design: 2000 – 2001
ground breaking: 2002
completion: 2007
Photographer: Pietro Savorelli
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more