// arthitectural / Architecture / mdu architetti | Theatre in Montalto di Castro

mdu architetti | Theatre in Montalto di Castro

Architecture mdu architetti | Theatre in Montalto di Castro

mdu architetti | Theatre in Montalto di Castro“The design for the New Theatre in Montalto di Castro has a twofold objective: it is proposed as a conceptual model for measuring the territory and at the same time it attempts to express, through architecture, the magic of a theatrical event felt by the audience. The territory of Montalto di Castro sinks its origins into Etruscan anthropization whose ruins attest to architecture comprised of large stereometric masses in tufa; in the contemporary collective imagination Montalto di Castro evokes the world of the machines of the largest Italian power plant. The design proposes a temporal short circuit with respect to which the evolution of the territory is concentrated and expressed in a unique architectural moment: archaic Etruscan versus the aesthetics of the machine.

mdu architetti | Theatre in Montalto di Castro

© Pietro Savorelli

mdu architetti | Theatre in Montalto di Castro

© Pietro Savorelli

The new theatre is a large concrete monolith characterized by subtle variations in colour and texture, on which the fly tower appears to rest in an ethereal manner: an alveolar polycarbonate volume that dematerializes by day becoming indistinguishable from the sky, and lights up from within by night transforming into a large “lantern” on a territorial scale.

mdu architetti | Theatre in Montalto di Castro

© Pietro Savorelli

mdu architetti | Theatre in Montalto di Castro

© Pietro Savorelli

A new, extended, piazza in travertine and concrete, designed as a diversion of the road providing access to the historic centre, leads to the entrance of the New Theatre identified by an impressive overhanging roof. It introduces visitors to a continuous environment in which the foyer and the auditorium flow freely into one another. The wooden walls, with their broken lines, create a space conceptually derived from the excavation of the concrete monolith.

mdu architetti | Theatre in Montalto di Castro

© Pietro Savorelli

mdu architetti | Theatre in Montalto di Castro

© Lorenzo Boddi

This morphological heaviness is contradicted by the vibration of the material that seems to envelope the space in a large curtain and introduces the spectator to the much awaited magical opening of the stage curtains. The auditorium that seats 400 has its counterpart in the outdoor arena that seats 500, which can thus benefit from the theatre stage.”

Location: Montalto di Castro, Italy
Architects: mdu architetti | Alessandro Corradini, Valerio Barberis, Marcello Marchesini, Cristiano Cosi
Collaborators: Nicola Becagli, Michele Fiesoli
Project name: New Theatre in Montalto di Castro, Italy
Program: theatre
Client: Municipality of Montalto di Castro, Italy
Structural engineers: ACS ingegneri | Alberto Antonelli, Iacopo Ceramelli, Daniele Storai
Mechanical and electrical engineer: Federico Boragine
Sound design: Gianluca Zoppi
Economic estimates: Antonio Silvestri
Theatre scenery design: Roberto Cosi
Site construction supervision: Alessandro Corradini
Building and safety coordinator: Bettina Gori
Building cost: € 2.400.000
Dimensions
site area: 10.888 sqm
roofed area: 963 sqm
gross area: 1220 sqm
volume: 8.600 cubic meters
Materials: concrete, wood, alveolar polycarbonate
Schedule
competition: 2002 (results: 2004)
design: 2004-2005
ground breaking: 2006
completion: 2011
Photographers: Lorenzo Boddi, Valentina Muscedra, Pietro Savorelli
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more