// arthitectural / Interiors / MIRAG Arquitectura | EspaiCaixa in Girona

MIRAG Arquitectura | EspaiCaixa in Girona

Interiors MIRAG Arquitectura | EspaiCaixa in Girona

MIRAG Arquitectura | EspaiCaixa in GironaThe aim of this project was the conversion of the existing building into a cultural and social centre, which would provide it with institutional representation. The outset was a dark, half-buried building that lacked quality spaces, placed at the interior of a block in Girona. The vast remodelling program included a 180-seat auditorium, an exhibition room, a computer room and an administrative area, among other spaces.

MIRAG Arquitectura | EspaiCaixa in Girona

© Jordi Surroca

We decided to work on the existing building in order to take full advantage of a very expressive interior space, whilst proposing a powerful image both to interior and exterior spaces.

MIRAG Arquitectura | EspaiCaixa in Girona

© Jordi Surroca

MIRAG Arquitectura | EspaiCaixa in Girona

© Jordi Surroca

The pursuit of a new image uncovered a world of suggestive interior spaces. Taking the ceiling of Antoni Gaudí’s Pedrera as a model, our proposal consisted of a white dropped ceiling, continuous yet undulating, uneven, which has an expressive character of its own and is present in all spaces of EspaiCaixa. Also, Gaudí’s Casa Batlló offered some ideas for the courtyard, in the features of separating surfaces that -as in Gaudí’s mosaic tiles- are coloured in blue-green in order to provide freshness and luminosity.

MIRAG Arquitectura | EspaiCaixa in Girona

© Jordi Surroca

MIRAG Arquitectura | EspaiCaixa in Girona

© Jordi Surroca

Both the false ceiling and the coloured glass walls give the building unity and contribute to guide the user throughout the facilities. The vibrant design in the interior reveals its distinctive features to the façade, which is partially painted with the same colours as the interior.

MIRAG Arquitectura | EspaiCaixa in Girona

© Jordi Surroca

Despite the contrast between EspaiCaixa and the surrounding blocks, the overall integration with the urban fabric is improved with respect to the previous building. Moreover, it becomes an inner block used and frequented by the neighbours.

Location: Plaza del Poeta Marquina, 10 de Girona (17002), Girona, Spain
Architect: MIRAG Arquitectura  | Pau Millet & Xavier Ramoneda, architects
Project name: EspaiCaixa in Girona
Typology: Cultural center
Year: 2010
Collaborators: Mariano Piccardo architect, Laura Geraci architect, Roberta Rech architect, Marta Grau architect
Building Engineering: GPCat Toni Floriach y Beth Bacardit, building engineers
Structures engineering: GPARQ
Facilities engineering: Oriol Ruiz Dotras, engineer
Acustic engineer: Higini Arau, Phd in Physics
Developer: Fundación ‘La Caixa’ / ‘LaCaixa’ foundation
Construction company: Euritmia Construccions
Budget: 3.460.000 €
Built surface: 1.300 sqm
Photographs: Jordi Surroca 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more