// arthitectural / Architecture / molo design, ltd | Nebuta House

molo design, ltd | Nebuta House

Architecture molo design, ltd | Nebuta House

Nebuta House  is enclosed by ribbons of twisted steel, enamel-coated deep vibrant red and individually shaped to create variation: openings for light, areas of opacity, views, or opportunities for pedestrian circulation.The ribbon screen façade creates a sheltered outdoor perimeter space called the “engawa”, a spatial concept originating in traditional Japanese houses. It is common to see visitors to the building playfully interacting with the ribbon screen. They simulate pushing or pulling the ribbons at the points where they are swept aside, squeeze between ribbons that are close together, or stand half inside and half outside the engawa.

molo design, ltd | Nebuta House

molo design, ltd | Nebuta HouseDuring manufacture the steel ribbons were manually adjusted so that each appears unique. Part of this process was completed during prefabrication, when the ribbons where individually crafted, and part on-site during installation. This manual process of positioning ribbons allowed for variation and an organic appearance – no part of the finished screen was the result of digital fabrication. Design and crafting of the screen incorporated the functional repetition associated with serial production with the opportunity for randomness. Like all things handmade, the spontaneity of human intervention enlivens the necessities of function and, in this case, invites interaction.

molo design, ltd | Nebuta HouseNebuta House, designed by molo and team, is a museum and centre dedicated to all aspects of the Nebuta festival and its creative culture in the Northern Japanese city of Aomori.

Location:  Aomori, Japan
Architectmolo design, ltd
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more