// arthitectural / Architecture / monovolume architecture + design | Hydroelectric Power Station

monovolume architecture + design | Hydroelectric Power Station

Architecture monovolume architecture + design | Hydroelectric Power Station

The Hydroelectric Power Station is located near Winnebach brook in Dörfl (municipal territory of Vintl – BZ, Italy), at 800 m. above sea level. It’s partly built into the slope, since the building area was extremely reduced. The project consists in a simple but polygonal volume, which is formally adapted to the landscape and the local conditions. The station is conceived as an artificial rock quarried out of the slope. This sensation is underlined by a very reduced use of materials (concrete, glass and steel) in their rougher form, as well as by the “veins” which cross the volume. These “veins” consist of light bands of layered glass and run around the building. At some specific points of those light bands a normal single glass delivers insight to the power station’s bowels.

monovolume architecture + design | Hydroelectric Power StationThe main building material is watertight concrete, which was pigmented with white mortar and after treated with hydraulic jet in order to achieve a raw appearance.

monovolume architecture + design | Hydroelectric Power StationThe building has two storeys — a ground floor and a basement. The basement shelters the generating set with the Pelton turbines, the distributing unit and the wire room, control tank as well as a storage room. The generating set room extends to the whole building height and is accessible by ground floor. The ground floor itself contains the space for the utility companies and the control room of the power station.

Location: Vintl-Dörfl (BZ), Italy
Architect: monovolume architecture + design
Client: Winnebach Hydroelectric Power Station Consortium Limited Company
Program: Hydroelectric Power Station
Realisation: 2008 – 2010
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more