// arthitectural / Architecture / Moriq | House in Amwaj

Moriq | House in Amwaj

Architecture © Riyaz Quraishi
© Riyaz Quraishi

© Riyaz Quraishi

The house was meant for a single family, situated in a posh locality in Amwaj, Bahrain. The plot was 690 sq mts and the total built came up to 778 sq mts.

© Riyaz Quraishi

© Riyaz Quraishi

© Riyaz Quraishi

© Riyaz Quraishi

© Riyaz Quraishi

© Riyaz Quraishi

The owners wanted a modern, contemporary styled home with strong emphasis on interior architecture and strong interior/exterior connections. The home was planned on 3 levels with just the living levels and kitchen plus dining on the lower floor.

© Riyaz Quraishi

© Riyaz Quraishi

© Riyaz Quraishi

© Riyaz Quraishi

A well equipped gym with steam and sauna were planned on the rear side. Two bedrooms with a non dedicated home theatre comprises the mid level. Master suite with multi dress rooms and multi toilets is planned on the last level.

© Riyaz Quraishi

© Riyaz Quraishi

© Riyaz Quraishi

© Riyaz Quraishi

© Riyaz Quraishi

© Riyaz Quraishi

© Riyaz Quraishi

© Riyaz Quraishi

© Riyaz Quraishi

© Riyaz Quraishi

All three levels are connected by means of a staircase and a lift. Difference of levels and double heights perk up the interiors. Large floor to ceiling glasses connect the outside with the inside.

Specks of colours were used in furniture and artifacts only keeping the basic canvas neutral (in greys and whites). Grey white traventino were used as floors. Walls were in shades of greys and ceiling were pristine white. Distressed wallpapers were used on strategic walls.

© Riyaz Quraishi

© Riyaz Quraishi

© Riyaz Quraishi

© Riyaz Quraishi

© Riyaz Quraishi

© Riyaz Quraishi

A custom designed chimney is the centre of attraction in the dining area. A large scaled log of wood was used as the grab bar for the staircase. Skylights bring in a lot of natural light. Old reclaimed doors as used as interior elements. Every room has visual and physical access to the outside. Furniture is from Italian brands.

© Riyaz Quraishi

© Riyaz Quraishi

© Riyaz Quraishi

© Riyaz Quraishi

© Riyaz Quraishi

© Riyaz Quraishi

© Riyaz Quraishi

© Riyaz Quraishi

© Riyaz Quraishi

© Riyaz Quraishi

© Riyaz Quraishi

© Riyaz Quraishi

© Riyaz Quraishi

© Riyaz Quraishi

Rugs and lamps are all hand picked. As mentioned earlier the emphasis was more on scale, proportions and integration rather than on decoration. The final look is simple and uncluttered both in architecture and interior.

© Riyaz Quraishi

© Riyaz Quraishi

Location: Amwaj, Bahrain
Architect: Moriq Interiors & Design Consultants
Photographer: Riyaz Quraishi
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more