// arthitectural / Interiors / Morphogenesis | Sequel by United Coffee House

Morphogenesis | Sequel by United Coffee House

Interiors _MG_7709

_MG_7356Sequel, by United Coffee House is located in a busy market square in the heart of the one of the up market colonies of New Delhi. United Coffee House is one of the old and renowned restaurants of Delhi that has deep-rooted memories for most Delhiites who frequented the restaurant over decades. It is a new venture by the people who own United Coffee House; almost a sequel to the existing legend in Connaught Place.

_MG_7354The market square is extremely busy and an identity for the restaurant was a part of the design brief- both for the passers-by and for the restaurant customers. The Defence Colony market is a 50’s-60’s Indian modern format of High Street shopping, catering to the needs of the local residents. Hence, the shop sizes were narrow-10 ft wide and initially, were only for local trade. Over a period of time, the market was over taken by the pressures of Modernization and hence, most of the shops there are a patch-fit story. The existing situation is of clutter and all that one sees while walking around is a mess of wires, signages, services and air-conditioning. There is no attention that is paid to the exterior and it is almost impossible to recognize one single building by itself. Morphogenesis saw an opportunity to do an insertion to lay the seeds of an urban renewal, and as a challenge to establish an identity for Sequel through this opportunity. Although initially commissioned as an interior design project by a client who luckily owned almost this entire building, we saw the project as a possibility to create an identity within this urban spread and move away from the disorder. Hence, the approach was outward-in. Owing to the narrow depth of the shops which were dark, dingy and damp, the design was conceptualized with interplay of light and shadow as an architectural feature by means of a ‘jaali’.

_MG_7388

_MG_7421The brief also required a sense of privacy and pampering- transporting the food aficionado away from the clutter and noise of the street to a calm, serene, and sophisticated Zen-like ambience. The interior theme was derived from two main notions; one, the idea of a [Box] 2 – A Box within a Box. This would help to provide Individuality and Identity within the cluttered visual of the narrow side-by-side high street buildings. Secondly, the use of a modern version of the ‘harshingaar’ motif signifies the contemporary, yet traditional nature of the space. To blend in the contemporary nature and function of the new fine dining/ lounge with the traditional paradigm of a family restaurant that United Coffee House stands for, this time-honored motif of ‘Harshingaar’ has been used symbolically as an integral part of the design theme. (The Harshingaar is also called Night Jasmine or Tree of Sorrow)

_MG_7519Fitted within an extremely linear plot in the market, it was a huge challenge to accommodate a fine dining restaurant and lounge within the tight setting of the site. The linearity of the site was very demanding, and it was a task to accommodate the number of people that could be eventually seated within the site. Since there is so much new insertion going around the market, the intent was to exploit this opportunity to create a magic that was constantly changing and attempt to ensure that the restaurant does not become dated.

_MG_7570The restaurant space is conceived as a discreet high design space, strung along an almost sculpture like staircase moving over three floors. The staircase epitomizes the entrance and creates an impact at the heart of the building. The ‘Harshingaar’ is cut in wood and used in multiple configurations as a part of the staircase railing. A bamboo lamp installation over this triple height space created by the staircase visually creates an impact by means of its exceptional sculptural identity. A traditional skin- ‘jaali’ is wrapped all over the exterior façade using lights and voids as a pattern-making tool. The pattern is abstracted from the ‘Harshingaar’ and is used to create dramatic and dynamic light changes through the day and over seasons. At night, the light changes can be programmed for festivities.

_MG_7617The current thoughts prevalent within the practice were to reinterpret and revive traditional Indian craft and tradition and give it a lifeline versus its current status of dying a slow, neglected death. Further, the idea was to modernize craft and hence, abstraction of the ‘harshingaar’ was done in a multitude of ways and its presence can be seen all through the interiors of the project; on the walls, the furniture, the staircase, the ceiling, and lights etc. The craft and the abstraction of the motif of Harshingaar was designed and customized together with India Chic (Mike and Preeti Knowles).

_MG_7709The pattern is used in the form of both reliefs and perforations that abstract the theme in an extremely contemporary manner. Once inside the building, a wooden ‘jaali’ with the ‘harshingaar’ pattern demarcates the seating areas. The pattern also finds place on the furniture- the back of the chairs, the tabletops, and even the appliqué work on the walls of the lounge areas. The false ceiling and the AC ducts are also clad in wood with the ‘harshingaar’ motif cut out to bring in light into the restaurant space, almost making it glow in light. It is this pattern and the vocabulary of the furniture that connects all the three floors of the restaurant- the booth areas, the communal table areas and the Lounge area.  A limited palette of colours and materials is used – Beige, Wooden floors and Red is used to highlight the features.

_MG_7855

_MG_8010

_MG_8104An urban seed has been used as an insertion into the existing traditional Indian modernist market streetscape. Sequel is an attempt to break away from the typical clutter, through a simplistic alternative rooted in the evolution of the jaali. The intent is to encourage design and materiality that is deeply rooted within the region. What is unique to the high design nature of the restaurant is that the entire design was treated as a high design handcrafted product. The final outcome is exclusive, memorable and will probably age well; from engaging and stimulating the old customers, to welcoming the new, the Sequel is more than just an experience.

Project name: Sequel, United Coffee House
Location:
35, Defence Colony Market, New Delhi, India
Owner:
Vinnamr Hospitality Pvt. Ltd.
Date project completed:
30th January 2009
Total square footage:
1600 sq ft
Architecture Firm Name: Morphogenesis
Architecture Project Team:
Sonali Rastogi, Neelu Dhar, Manoj Kaundal, Anika Mittal, Shilpa Puri
Photographer:
Andre J Fanthome
Interior Design Firm Name, Location:
Morphogenesis
Interior Design Project Team:
Sonali Rastogi, Neelu Dhar, Manoj Kaundal, Anika Mittal, Shilpa Puri
Contractor:
Façade- Mahesh GRC
Furniture
/Finishes- In Line
Consultants:
(MEP) Deolalikar Consultants Pvt. Ltd.
Lighting:
LSI Systems India Pvt. Ltd.
Graphics (if shown):
Morphogenesis

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more