// arthitectural / Architecture / Mozas Aguirre Arquitectos | Vital Building

Mozas Aguirre Arquitectos | Vital Building

Architecture OLYMPUS DIGITAL CAMERA

This is the headquarters for the local savings bank.The building reproduces the scale of the surrounding small woods, a park of the Natura 2000 networking programme.

The floor plan has a chromosome shape with four arms. The structural concept is based on pairs of exterior metal supports, clad in stainless steel composite panels. One of the arms has been conceived as a 26 metre cantilever. In this case the concept changes and the pairs do not have any structural function.

A double height hall located in the heart of the building has its two façades enclosed by a work of art. They have been constructed with bright red polyurethane panels with a manually painted biological pattern. The idea is to identify the building as a live organism in motion. A black skin made of glass protects the inhabited spaces behind the stainless steel pairs.

Location: Madrid, Spain
Architect: Mozas Aguirre Arquitectos – Javier Mozas & Eduardo Aguirre
Client: Local Savings Bank – Caja Vital Kutxa Headquarters
Structural Engineer: NB 35, Madrid
Artists: Javier Perez: two walls and ceiling of the main hall / Miguel Gonzalez de San Román: paintings on the basement
Project year: 2005
Construction year: 2007
Site Area: 11,042 sqm
Constructed Area: 16,578 sqm
Photographs: Cesar San Millan

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

via: v2com.biz

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more