// arthitectural / Architecture / MSAH architects | Radical adaption

MSAH architects | Radical adaption

Architecture MSAH architects | Radical adaption

MSAH architects | Radical adaptionThe renovation of the castle in Wissem by MSAH architects convinces by a cautious exposure to the existing edifice and perceptive strengthening of the overall impression. The west wing dating from the 1960s got a radical face lift. Architecture is not acting as counterpoint, but a transition of the place. Only within the details the contemporary architecture is visible. The building now provides room for a museum, a documentary centre, event centre, catering, class rooms and a wedding chamber.

MSAH architects | Radical adaption

MSAH architects | Radical adaption

MSAH architects | Radical adaption

MSAH architects | Radical adaptionMain focus of the design was the structuring of the building with regard to its functions. With regard to the energetic concept the castle got a high-grade insulation, sun-protecting windows and natural window ventilation with a heat exchanger. A geothermal heating pump provides the floor heating. The number of materials used was reduced to a limited choice of sensually and haptic substances in order to concentrate on the abstract “invisible detail”.

Architect: MSAH architects
Facade: rough mineral plaster, grey, mineral insulation
Windows: wood-aluminum-windows
Oriel windows: large format structural glazing with wide frames
Roof: large-format ALUCOBOND® panels
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more