// arthitectural / Architecture / Nextoffice | Construction Engeneering Disciplinary organisation of Qazvin

Nextoffice | Construction Engeneering Disciplinary organisation of Qazvin

Architecture Nextoffice | Construction Engeneering Disciplinary organisation of Qazvin

Nextoffice | Construction Engeneering Disciplinary organisation of QazvinThe main forming idea of this project lies in the geometrical involvement of two square loops tied to each other. These loops are in fact an abstract version of introverted pattern taken from Qazvin vernacular architecture. Herein, the loops -which earlier used to shape central court yards in a horizontal order- are tied in a vertical manner reaching different building levels and connecting the interior spaces to its surrounding exterior.

Nextoffice | Construction Engeneering Disciplinary organisation of QazvinThe building mainly is shaped through a two layer skin within its exterior. The holes exhibiting the perforation pattern on the concrete skin are brick-size volumes subtracted from the wall mass. When arraying holes an intention was made to embed an engineering quality of rationalism and mathematical order standing for the organized, scientific and engineering characteristic of the building. By getting help from two loops, official functions got separated from management section: The first loop proposed to be made of brick and with a vertical stretch geometry was allocated to management section of the building while the second, was proposed to be made of concrete with a horizontal stretch geometry allotted to official functions. Detachment of the brick loop from the ground level defines the building main entrance as an outstanding veranda.

Nextoffice | Construction Engeneering Disciplinary organisation of QazvinAlike the central court yard precursors, the loops have been designed to capture natural sunlight from the yard open space where the interior receives rays of lights through the perforated exterior wall. Finally, on designing the interior spaces, the moulds were installed on the lecture hall walls; this was not only an interior object installation for decorative purposes or acoustic reason but also was a memento of construction engineering career to be kept in the Construction Engineering Organization’s building.

Nextoffice | Construction Engeneering Disciplinary organisation of Qazvin

Nextoffice | Construction Engeneering Disciplinary organisation of QazvinStructure The structural system deployed in the project, includes shear walls for the exterior peripheral elements in combination with beam-and-column construction for the main skeleton of the building. The perforated shear walls employed here have been designed where the interest is focused on a mutual process: interior architecture needs and its qualities such as transparency and lightness; and façade considerations, itself determined by the characteristic properties of building components. Avoiding any possible damage in the construction of the perforated walls, specific concrete moulds were customized and manufactured so the mould removal process would be followed in an effective two steps method where the holes could be left completely pristine. As the mould customization would make it difficult to apply any vibrations to the concrete used, a certain type of concrete named as self-consolidation concrete (SCC) was employed instead -that would harden solely due to its weight in the absences of any external mechanical forces.

Location: Qazvin, Iran
Architects: Ms Parisa Alimohammadi, daya studio, Nextoffice
WAF: Entry2011
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more