// arthitectural / Architecture / Nico Papalia Architect | Quadrifoglio

Nico Papalia Architect | Quadrifoglio

Architecture Nico Papalia Architect | T House

Second experiment of a residential building entirely made by a new system of dry construction.

For external walls it has been used a drywall system, consisting of double metal frame walls (Aluzink), with external covering in reinforced concrete slabs and internal covering with double plasterboard slabs.

This system, compared with traditional methods, allows to diminish costs of construction of 25-30 %, makes easier installations and reduces realization time. Inside the 27 cm walls there are 18 cm of Rockwool.

So the house is well insulated and very economical to maintain, avant-garde in terms of eco-sustainability and with a high level on environmental comfort.

The house is open and it is developed on several levels, even in the hottest days of summer, opening windows of the roof, the ones in the basement and the two windows in the north and south under the trusses, it creates a nice breeze that goes through the whole home cooling it.

Volume placed in the south receives the rays of the sun from east to south and west, accumulating radiation heat throughout the day, becoming during winter a sort of accumulator.

The double height space facilitates the convective movement of air masses inside. It has also been created a massive brick wall covered with binders of Lyon’s Stonethickness of 60 cm (single item made with traditional wet process) for the solar tank just below the skylight, which heats by radiation and transfers the heat to the environment.

The volumes are clean with double height space, staggered floors and big glass openings.

Location: Voghera, Italy
Architect: Nico Papalia Architect
Surface area: 260.00 sqm
Project year: 2009-2010

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more