// arthitectural / Architecture / Nico van der Meulen Architects | House Sedibe

Nico van der Meulen Architects | House Sedibe

Architecture Nico van der Meulen Architects | House Sedibe

Nico van der Meulen Architects | House SedibeSituated within the heart of Bryanston in Johannesburg South Africa, this stand gracefully borders the Riverclub golf course. Positioned on top of a sloping site, it proudly elevates above its surroundings. Originally a single storey traditional house, this brief involved adding a second storey and increasing the areas to more than double its existing size. The style of the house was modernized, prioritizing the views, while ensuring natural northern light penetrates every room.

Nico van der Meulen Architects | House Sedibe

Nico van der Meulen Architects | House SedibeThe idea of elongating and stretching the building to its maximum length was birthed upon by studying the layout of the existing plan. Likened to an elastic band that is stretched, the concept resulted in lengthened facades that framed the landscape. Strategically using frameless folding doors allowed for a transparency on the two longest facades making this contemporary home truly unique. Brilliantly planned and designed, the layout of the house promises views of the golf course from almost every room. Long and narrow in form, the design was successful in seamlessly merging the interior with the exterior.

Nico van der Meulen Architects | House Sedibe

Nico van der Meulen Architects | House Sedibe

Nico van der Meulen Architects | House Sedibe

Nico van der Meulen Architects | House Sedibe

Nico van der Meulen Architects | House Sedibe

Nico van der Meulen Architects | House Sedibe

Nico van der Meulen Architects | House SedibeWalking over a Koi pond before entering the house sets the tone of tranquillity which engulfs you as you make your way through the well designed open plan double volume spaces. Suspended bridges and a glass staircase pierce the majestic double volume space contributing to the open and airiness of this design. In keeping with natural colours and materials Nico van der Meulen Architects ensured the house blends in with its surrounding.

Nico van der Meulen Architects | House Sedibe

Nico van der Meulen Architects | House Sedibe

Nico van der Meulen Architects | House SedibeArchitectural brilliance resulted in a design that presents unobstructed views to the park, while combining the practicality of everyday living with the comfort of luxurious open spaces.

Location: Johannesburg, South Africa
Architect:  Nico van der Meulen Architects
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more