// arthitectural / Architecture / Nico van der Meulen Architects | House Serengeti

Nico van der Meulen Architects | House Serengeti

Architecture House Serengeti _01_resize

House Serengeti _02_resizeThis North-facing villa is perfectly balanced with an application of earthy textures against high-gloss finishes, and raw material against refined elements.

The home combines the use of rock, steel, wood and glass – classic modernist design elements re-mixed for new applications. The idea was to create a luxury family home with an ecologically sound design that maximizes indoor-outdoor living. The street front of the south entry home features a large rusted-steel-clad wall, cleverly mounted on tracks so that it slides back to reveal the double garage.

House Serengeti _05_resizeVisual continuity is provided through the use of rusted steel frames around the entrance and upper level window frames. Balau was used for the deck walkway from the street to the front door, which passes over a Koi pond at the front of the house. The master bathroom also has Balau timber floor decking so when the glass doors are slid back onto the terrace, the spaces are integrated.

House Serengeti _16_resize
House Serengeti _11_resize
House Serengeti _30_resizeTiles were avoided in the bathrooms and back-sprayed glass was used instead.

Part of the design is a two-foot-thick, stone-clad western wall serving as a heat absorber, making the home ecologically smart and functional. Furthermore the windows of this residence are recessed, with brise soleil that are strategically cantilevered to absorb the sun during the winter months, while blocking it in the summer.

House Serengeti _04_resize
House Serengeti _03_resizeAll the interior design was done by M Square Lifestyle Design, who created a subtle sense of understated glamour through visual accents. The kitchen was designed by M Square Lifetsyle Design and built by Blueline Kitchens. It won the award for the best designed kitchen using Ceasarstone in 2009. M Square Lifestyle Necessities was responsible for all the furniture and light fittings incorporating Molteni & C, Horm, Fantoni, Fontana Arte, Tom Dixon and Foscarini.

House Serengeti _23_resize
House Serengeti _18_resize

Location: Serengeti, Johannesburg, South Africa
Designed by: Nico and Rudolph van der Meulen
Project: House Serengeti
Residence size: 454 m²
Photography by: David Ross
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more