// arthitectural / Architecture / Nico van der Meulen Architects | House Tat

Nico van der Meulen Architects | House Tat

Architecture Nico van der Meulen Architects | House T

Nico van der Meulen Architects | House TWhen arriving at House Tat, the visitor can immediately understand the magnificence of this project, for the five storey house was redesigned and ingeniously transformed into a contemporary home.

Nico van der Meulen Architects | House T

Nico van der Meulen Architects | House TThe building is located on a very steep and narrow site with 180° views to the east, which allowed the architectural design to take advantage of the spectacular views, but acted as a challenge when the architects wanted to add habitable space.

Nico van der Meulen Architects | House T

 

Nico van der Meulen Architects | House TThe architect, Rudolph van der Meulen from Nico van der Meulen Architects, explains that the teams had to work on an existing structure and creativity allowed them to redesign the existing space making the most of natural light and the stunning views.

Nico van der Meulen Architects | House T

Nico van der Meulen Architects | House TThe contemporary makeover was given to the entire building: from the street to the east façade one can enjoy the modern feel thanks to the use of concrete, steel and glass.

Nico van der Meulen Architects | House TSun control became key element of the design and the main architectural feature, since the building is mostly facing east. The northern and western façades are screened by the use of vertical louvres to allow sun control and degrees of privacy from adjacent properties. Northern sunlight enters the interiors through new double-volume glazing in the main staircase shaft, while pipe pendant lights from renowned designer Tom Dixon add a touch of luxury and visually connect the volume with the staircase below.

Nico van der Meulen Architects | House T

Nico van der Meulen Architects | House TThe front door opens up onto the dramatic views beyond the upstairs entertainment room, while frameless stacking glass doors blur the transition between indoor and outdoor spaces. Public and private space have been vertically divided, with the entry level being the most public with an entertainment area that opens up to a covered balcony, a study, a bar-lounge as well as a meeting room for business visitors.

Nico van der Meulen Architects | House T

Nico van der Meulen Architects | House TThe home develops at the lower level (4th level) with the kitchen, dining hall, family room and the guest suites. The entertainment area and the children rooms are situated one floor lower, at the 3rd level. Here there is a private TV home theatre, a covered terrace with the pool deck, and the main suite on a mezzanine level.

Nico van der Meulen Architects | House TFinally, on the ground floor one finds a gym, home spa, hobby room and the squash court as well as a wine cellar and tasting room. With limited garden space, the various balconies and the large covered terrace floating above the raised pool deck encourage outdoor life while taking full advantage of the magnificent views. Rudolf explains that the main suite enjoys the best position on the site, which is the north east corner: “This allowed us to create a glass box that makes the most of the nature reserve views and northern sunlight, while still being private from the rest of the house”.

Nico van der Meulen Architects | House T

Nico van der Meulen Architects | House TThe architectural style is complemented by the contemporary interior design, which was developed taking into account the ambience of a city pad with the main focus turned to the views. Phia van der Meulen, of M Square Lifestyle Design explains: “The objective was to create a space that the home owner could identify with, while optimising the omnipresent and engulfing view”.

Nico van der Meulen Architects | House T

House Tati 0084

House Tati 0088

Nico van der Meulen Architects | House TWindow coverings have been kept to a bare minimum with retractable roller blinds tucked into ceiling cavities to accentuate the contemporary nature of the house. Modern and minimalistic furniture was specifically kept low so as to not obstruct the view, which becomes a background horizon of city lights.

Location: Bassonia, Johannesburg, South Africa
Architect: Nico van der Meulen Architects
Project name: House T
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more