// arthitectural / Architecture / Nico van der Meulen Architects | Joc Blue Hills House

Nico van der Meulen Architects | Joc Blue Hills House

Architecture Nico van der Meulen Architects | Joc Blue Hills House

Nico van der Meulen Architects | Joc Blue Hills HouseThis villa was designed by Rudolph van der Meulen of Nico van der Meulen Architects for a mature couple on a 10 000sq.m parcel of land on a northern slope overlooking a private game reserve (see the telescope in the main bedroom!). The total covered area is nearly 900 sq.m. The driveway takes you past the house to the back to a protected porte cochere and a glass front door, from where you overlook an indoor splash pool and an outdoor water feature with a series of fountains spilling over the far edge.

Nico van der Meulen Architects | Joc Blue Hills House

Nico van der Meulen Architects | Joc Blue Hills HouseA pair of staircases lead to the kid’s bedrooms on the one side and the main suite and the gym on the other side. The entrance hall overlooks a double volume, open plan family/ dining room and kitchen leading through frameless glass doors onto an expansive lanai and infinity edge pool, framed by a massive beam. The wall between the family room and lanai is all glass and can be fully opened. The kitchen is directly connected to the lanai, with the barbeque within 3 meters from the kitchen counter. Behind the kitchen are a walk-in pantry, cold room, scullery and laundry with a connection to the garages. Upstairs is on the one side a main bedroom and bathroom, divided by a low wall with a double sided fireplace. The basins are installed in this wall.

Nico van der Meulen Architects | Joc Blue Hills House

Nico van der Meulen Architects | Joc Blue Hills House

Nico van der Meulen Architects | Joc Blue Hills HouseA double shower and a frosted glass enclosed toilet and bidet forms the back wall, with a free standing bath with a view towards the game reserve sits in front of a full height, full width sliding door onto the balcony. The other wing consists of a study and guest bedroom downstairs, and 3 kid’s suites upstairs, some balancing on top of a series of steel piloti. All the habitable rooms in the house are north facing, with solar control carefully considered resulting in a cool house in summer and a bright, sunny and warm house in winter, with a minimum of heating and cooling required.

Nico van der Meulen Architects | Joc Blue Hills House

Nico van der Meulen Architects | Joc Blue Hills House

Nico van der Meulen Architects | Joc Blue Hills House

Nico van der Meulen Architects | Joc Blue Hills HouseThe double volume living area has high level windows above the roof of the lanai, letting in light in summer and sun in winter. Due to the fact that large areas of glass can be opened to the cooling breezes from the pool and water feature, air conditioning was not necessary. The basement consists of a home theatre and a display room for the client’s collection of collector’s guitars.

Nico van der Meulen Architects | Joc Blue Hills House

Nico van der Meulen Architects | Joc Blue Hills House

ArchitectNico van der Meulen Architects

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more