// arthitectural / Architecture / Nico van der Meulen Architects | The Constantia Kloof

Nico van der Meulen Architects | The Constantia Kloof

Architecture Nico van der Meulen Architects | The Constantia Kloof

Nico van der Meulen Architects | The Constantia KloofFollowing the trend of making alterations to and revamping existing houses, the owners of this home enlisted the expertise of Nico van der Meulen Architects for a modern upgrade. “They liked the current trend in our work towards a mix of steel construction and concrete framing,” explains Nico van der Meulen of Nico van der Meulen Architects. The new design was achieved by removing most of the internal walls on the ground floor and adding a porte cochere and a new lanai with an infinity edge pool. The impressive porte cochere is suspended from a semi-circular beam supported by the bisecting wall and a huge column and transfer beam over the pool. The element of water was added into the design with a koi pond to the north side of the existing lounge, with glass stepping stones that lead to a new pivoted glass front door. A small waterfall at the front door adds the welcoming sound of water, while a huge sheet of water is visible through a cut-out in the massive rusted steel wall bisecting the house to create a private pool area.

Nico van der Meulen Architects | The Constantia Kloof

Nico van der Meulen Architects | The Constantia Kloof

Nico van der Meulen Architects | The Constantia Kloof“We created the north wall of the family room with frameless sliding/folding doors to allow the kitchen, dining and family rooms to merge seamlessly into the lanai, creating a dream space for entertaining,” explains Nico. The roof of the family room was also lifted to create a double-volume space with huge north-facing windows that flood the living space and kitchen with light and sun in winter. There is a mentis grating catwalk that leads from the upstairs study to the deck over the lanai for extra entertainment spaces, with spectacular views.

Nico van der Meulen Architects | The Constantia Kloof

Nico van der Meulen Architects | The Constantia Kloof

Nico van der Meulen Architects | The Constantia Kloof

Nico van der Meulen Architects | The Constantia KloofThe children’s and guest bedroom suites have their own lounge as well as a gymnasium on the first floor, with an open-plan space for a study/pyjama lounge, overlooking the double-volume family room and the vista. The remarkable main bedroom suite is nearly 120m2, and is situated against the mountain and is nearly two storeys above the first floor with a view of the Magaliesburg Mountains. This area comprises a private lounge, study area, main bedroom, open-plan bathroom and spacious walk-in cupboard. Adding to the creativity of the design is an old Acacia tree in the courtyard that was incorporated into the architecture to create a tree-house feel and is now between the existing house and the new main suite.

Nico van der Meulen Architects | The Constantia Kloof

Nico van der Meulen Architects | The Constantia Kloof

Nico van der Meulen Architects | The Constantia KloofM Square Lifestyle Necessities decorated the interiors using a palette of monochromatic colours with the interior furnishings in similar and contrasting colours. Accents of green were used sparingly to add fresh splashes of colour. The modern lines of the furniture are a continuation of the interior structural lines. As the structural interior elements are simple with sharp lines, attention is brought to the furniture pieces and decorative items within the interior.

Nico van der Meulen Architects | The Constantia Kloof

 

Nico van der Meulen Architects | The Constantia Kloof

Nico van der Meulen Architects | The Constantia KloofFor this project, M Square Lifestyle Necessities professionally created these interior spaces with the use of its unique imported products, Molteni and C, Zeus and Ligne Pure. The designers cleverly balanced the stark simplicity of the structural elements with carefully selected and placed furniture pieces, colour schemes, soft furnishings and decorative details.

Nico van der Meulen Architects | The Constantia Kloof

Nico van der Meulen Architects | The Constantia KloofWith the sweeping interior space, open-plan living and angular structural lines, the interior evokes the sense and feeling of sleek elegance. The combination of orderly, open and empty spaces and fairly comprehensive living areas create a delicate balance of minimalism and complexity. The combination of the impressive creation by Nico van der Meulen Architects and has resulted in an interior exuding simplicity, layering and thoughtful opulence. Experienced and creative, they form a streamlined team that produces mature, cutting-edge spaces. The end result is a home with a liberated feel – as if the normal rules of a suburban home have been suspended, with light, nature and views from everywhere.

Location: South Africa
Architect: Nico van der Meulen Architects
Project name: The Constantia Kloof
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more