// arthitectural / Architecture / Nicolas Tye Architects | Cedarwood, Manchester

Nicolas Tye Architects | Cedarwood, Manchester

Architecture 1144 01

 

Set within a generous mature landscaped plot with views across the open Cheshire countryside Cedarwood offers a contemporary rural residence completed to the highest possible specification. Designed by the award wining Nicolas Tye Architects the brief was to create a timeless yet elegant design, which connected with the surrounding landscape.

Nestled deep within the established plot the simple series of refined linear buildings blend seamlessly and capture the innate natural beauty of their setting. Strategically positioned the buildings provide an array of landscaped courtyards each with its own distinct character.

Constructed from the highest quality natural materials the buildings are designed to provide a healthy and sustainable living environment, highly insulated and filled with light. The large panels of recessed glazing which adorn the elevations provide panoramic views across the site whilst creating a series of bright internal living spaces. The glazing itself is highly thermally efficient allowing energy from the sun to enter the building whilst limiting heat loss during winter.

The natural slate roof lines, which float effortlessly over the buildings, provide shelter and protection from the elements. The purity of the roof forms are further enhanced by the use of recessed guttering and concealed down-pipes. Constructed from a rigid steel frame the buildings are clad externally in Western Red Cedar, which has a superior natural durability and resistance to moisture, decay and insect damage. Selected for its warm textured grain and rich colour Cedar has an inherent quality that has been proven to retain its appearance for several decades. The use of Cedar provides a strong visual connection and roots the buildings within its landscape.

The buildings themselves are highly thermally insulated using sustainable wood-fibre board that not only reduces heat loss but also gives protection from overheating in the summer months. The building construction is highly breathable and vapor permeable protecting the building fabric and providing anaturally healthy living environment. Heating is provided via underfloor heating linked to a highly efficient gas-condensing boiler.

The internal layout provides a series of open interlinked spaces, which have been designed to reflect the ever-changing requirements of modern family life. Each space has a distinct individual character whilst working seamlessly together to create a house that works and flows effortlessly. A palette of robust, hard wearing natural materials have been used which will age gracefully and withstand everyday knocks and scrapes. Key features of the interior include a freestanding slate open fire, open tread oak staircase, concealed built-in cabinetry, vaulted ceilings, recessed roller blinds and high specification lighting, audio and media specification.

The kitchen, which is centrally located has been completed to an exceptional quality with bespoke handmade cabinetry, molded Corian work surfaces and sink and Wolf appliances. This high specification is followed throughout the build with an exceptional level of attention to detail that continues in the bathrooms. Frame-less walk in shower enclosures, molded Corian basins with Vola taps and showers.

Location: Cedarwood, Manchester, Uk
Architect: Nicolas Tye Architects
Lighting: modular lighting
Construction time: 52 weeks
Photographer: Nerida Howard

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more