// arthitectural / Architecture / NL Architects | Barneveld Noord

NL Architects | Barneveld Noord

Architecture NL Architects | Barneveld Noord

ProRail, responsible for the railway network in the Netherlands, together with the so called spoorbouwmeester Koen van Velsen (‘the national supervisor for railway architecture’) started a campaign to make waiting more comfortable: Prettig Wachten.

NL Architects | Barneveld Noord

© Marcel van der Burg

NL Architects | Barneveld Noord

© Marcel van der Burg

Travelers experience waiting on a station as much longer then waiting within a vehicle. Surveys have indicated that waiting time is experienced as 3 times longer than it actually is. In this respect especially small and medium sized stations proof a big challenge. These smaller stations are usually unmanned, desolate, often creating a sense un-safety. What can we do to improve them? The waiting areas of in total twenty stations throughout the country will be upgraded, both functionally and cosmetically: introduction of washrooms, wifi, floor heating, railway TV. Or Art!

NL Architects | Barneveld Noord

© Marcel van der Burg

NL Architects | Barneveld Noord

© Marcel van der Burg

One of the keys to the success of Prettig Wachten is to introduce human presence on these stations, to create some sort of informal supervision. An effort is made to create small multifunctional shops. In Wolvega for instance a flower shop will be opened, the florist will also be serving coffee and will even be cleaning the restrooms. In Barneveld Noord a bike-repair shop will be included run by people that are ‘differently able’. They will contribute to the maintenance and hopefully prevent the broken window syndrome. In Barneveld Noord a new station will be build. Well station, perhaps more a bus-stop. But then again, quite an intriguing bus-stop… It is supposed to be a temporary structure. Hence the station will be build out of shipping containers. The containers contain space, but also form space.

NL Architects | Barneveld Noord

© Marcel van der Burg

They will be combined into an explicit arrangement. Together they form an ambiguous but strong sign. Minimum effort, maximum output. Three containers are ‘suspended’ in the air. Together they form a ‘roof’. One contains the installations, the other storage. The third will be opened at the bottom. It forms the headroom for the enclosed but fully transparent waiting area, creating a double high space.

NL Architects | Barneveld Noord

© Marcel van der Burg

NL Architects | Barneveld Noord

© Marcel van der Burg

The fourth container is flipped to an upright position. It makes an instant tower. The tower contains a clock. And a wind vane. Since Barneveld is the egg capital of the Netherlands -the station is located on the so-called Chicken Line- not the typical rooster will be mounted, but a gilded chicken. The tower holds a lavatory, 11.998mm high, topped by a glass roof. Royal Flush.

Location: Netherlands
Architects: NL Architects | Pieter Bannenberg, Walter van Dijk, Kamiel Klaasse
Project Architect: Gerbrand van Oostveen
Team: Kirsten Hüsig, Barbara Luns, Gert Jan Machiels and Gen Yamamoto with Aude Robert and Christian Asbo
Project name: Barneveld Noord
Initiative ‘Prettig Wachten’ and Supervision: Spoorbouwmeester Koen van Velsen / ProRail
Client: ProRail
Consultant: Movares
Contractor: Strukton
Photos: Marcel van der Burg and Bart van Hoek
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more