// arthitectural / Architecture / OFIS arhitekti | 6×11 Alpine hut in Slovene Alps

OFIS arhitekti | 6×11 Alpine hut in Slovene Alps

Architecture © Tomaz Gregoric

A hut is situated in a small Alpine village, part of Triglav national park with very strict rules of construction and architectural design. The client bought the site together with existing construction permit for the generic project. Demand was not to change construction permit but change the elements of the house to suit his family, sustainable factor and position the openings toward the views.

The volume of the house is 6 x 11 metres, has 42 degrees pitched roof and external dimensions and material types are the ones from the existing project.

Materials – the elements such as stone, wooden columns, facade patterns are taken from local environment and reinstates dialog with the surrounding typology.

© Tomaz Gregoric

© Tomaz Gregoric

Interior organisation suits the needs of the family and is very rational. Central staircase rotates around the fireplace that heats both floors. There are 3 bedrooms and bath with sauna on top floor with minimal corridor. Ground floor is one space room with kitchen; dinning and living, storage is under the staircase. The level is partly lower so window shelves act as sofa with views toward the mountains.

Sustainable Issues:

Large corner window was positioned toward the sun therefore in winter-sunny days no heating is needed. Extra thermal isolation is put between the wooden cladding – both in exterior and interior, black foil that is put behind the wood absorbs the heat of the sun and transforms it onto the walls. Upper floor is pushed over the ground floor and acts as sun protector in summer when sun is higher. Rain water is collected from the roof and transported through vertical pipes which are inserted into wooden beams.

© Tomaz Gregoric

© Tomaz Gregoric

Location: Stara Fuzina near Bohinj Lake, Slovenia
Project Architect: OFIS arhitekti, Rok Oman & Spela Videcnik
Design Team: Rok Oman, Spela Videcnik, Tomaz Gregoric, Andrej Gregoric, Anna Breda
Client: private
Structural Engineers: Projecta d.o.o.
Main contractor: P-Grad d.o.o.
Start on site date: september 2007
Contract duration: 12 months
Internal floor area: 95 m2 neto
Construction cost: 150.000 EUR
Photo: Tomaz Gregoric

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

  • Xanthi Founda

    Very nice, i like it too much! Well done!

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more