// arthitectural / Architecture / Ofis Arhitekti | Baroque Court Apartments

Ofis Arhitekti | Baroque Court Apartments

Architecture OFIS_BAROQUE COURT APARTMENTS_PHOTO_TOMAZ_GREGORIC_13

This project involves the renovation of three Baroque block houses with a shared internal court in the old city center next to the City Hall, opposite the Robba Fountain and close to Plecnik’s three bridges. All three of these buildings are owned by a publishing company. The ground floor was used as a bookshop and the spaces above on the first floor were used for offices and last adapted in the early eighties. The internal court was rebuilt as a closed, semi glazed service space used for the building’s main air conditioning devices.

OFIS_BAROQUE COURT APARTMENTS_PHOTO_TOMAZ_GREGORIC_03

OFIS_BAROQUE COURT APARTMENTS_PHOTO_TOMAZ_GREGORIC_04

OFIS_BAROQUE COURT APARTMENTS_PHOTO_TOMAZ_GREGORIC_07The brief required to connect the houses into one single unit with the 12 apartments around the small internal court. Baroque elevations facing the street had to be mainly reconstructed to their original state. The internal court could be adapted and revitalized, but also under State Heritage supervision. The concept reinstates the existing court as a new central communicating space between levels and apartments, bringing natural light and natural ventilation and cooling into the apartment spaces that overlook the court. Since the court is very narrow and enclosed from all sides, the main concern was to provide as much light as possible to become a form of internal garden. The result is a fully glazed and reflective envelope covering historic elements on the courtyard elevations.

OFIS_BAROQUE COURT APARTMENTS_PHOTO_TOMAZ_GREGORIC_09

OFIS_BAROQUE COURT APARTMENTS_PHOTO_TOMAZ_GREGORIC_12

OFIS_BAROQUE COURT APARTMENTS_PHOTO_TOMAZ_GREGORIC_16Historical stone arches, pillars and slabs were discovered during the construction, and these elements become part of the interior. They form visible reflections on the glazed envelope. With the transparency of the apartment spaces and the reflected elements, the court benefits from additional light and visual elements from external features such as the tower of the Ljubljana Dome and the castle as they are reflected down into the courtyard.

OFIS_BAROQUE COURT APARTMENTS_PHOTO_TOMAZ_GREGORIC_20

OFIS_BAROQUE COURT APARTMENTS_PHOTO_TOMAZ_GREGORIC_22

OFIS_BAROQUE COURT APARTMENTS_PHOTO_TOMAZ_GREGORIC_23

OFIS_BAROQUE COURT APARTMENTS_PHOTO_TOMAZ_GREGORIC_26

Location: Ljubljana historical city center, Slovenia
Architect: Ofis Arhitekti
Status: project 2007
Completion: 2012
Program: 12 residential apartments, courtyard
Details: historical city center, Baroque building refurbishment, public ground floor, internal glazed courtyard
Type: residential apartments
Client: DZS d.d.
Area:site 692 m2, building 692 m2, inner space 2.178 m2, gross floor area 2.420 m2, coverage ratio ,38, gross floor ratio 3,50
Dimensions: max height 18.32 m
Budget: 2,5000.000 €
Project team:
Rok Oman, Spela Videcnik
Andrej Gregoric , Janez Martincic, Janja Del Linz, Laura Carroll, Erin Durno, Leonor Coutinho, Maria Trnovska, Jolien Maes, Sergio Silva Santos, Grzegorz Ostrowski, Javier Carrera, Magdalena Lacka, Estefania Lopez Tornay, Nika Zufic
Technical team:
Structural engineering: Elea IC d.o.o.
Mechanical engineering: ISP d.o.o.
Electrical engineering: Eurolux d.o.o.
Photos: @Tomaz Gregoric, Jan Celeda
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more