// arthitectural / Concept & Competition / Ofis arhitekti | Four-Leaf Clover Kindergarten

Ofis arhitekti | Four-Leaf Clover Kindergarten

Concept & Competition Ofis arhitekti | Four-Leaf Clover Kindergarten

The plot of the building is a four-leaf clover from which each leaf represents one department with associated facilities. Entrance leads to the central part with the common areas, which are positioned and distributed in three floors: ground floor with the main entrance and outdoor central common play area/playgrounds for additional activities, first floor with administration/offices and underground level with kitchen, services and technical areas.

The appearance of a kindergarten through its shape creates distinguishing yet integrated landmark in the middle of a meadow.  Each leaf creates its own green bay which functions as intimate atrium for each children department. As such all surrounded landscape is designed as green playground platforms and small meadows. It is located on eastern and southern sunny part of the plot that offers sunlight through all day. Each playroom is connected with external playgrounds through covered wooden terrace.

Bay play-gardens merge in between departments and create “a green effect” atmosphere inside the interior. The design of the garden with islands of green hills in a symbolic way summarizes the characteristics of the local countryside.

Playrooms are oriented towards the south and have canopies and interior shades. All rooms are naturally ventilated; lateral orientation of departments allows good air ventilation. The spaces are concentrated, therefore energy losses are small, as well as material consumption during construction and maintenance. Lobby is combined with changing locks, additional playrooms are multipurpose areas.

The material, structure and cladding are local and natural. The structure of the building is simple and economical; reinforced concrete cores with brick and wooden fillings. Finalization is mostly natural wood and paint on natural grounds. Selected material and design will allow a pleasant stay. Edited and rainwater tanks will be able to recycle hot water. The surface of the roof allows the installation of photovoltaic cells.

Location: Ribnica, Slovenia
Architect: OFIS arhitekti
Project team: Rok Oman, Spela Videcnik, Andrej Gregoric, Janez Martincic, Janja del Linz, Katja Aljaz
Client: Community of Ribnica
External green area: 11.500 sqm
Playgrounds: 7.800 sqm
Netto inner area: 3039 sqm
Brutto inner area: 3842 sqm
Budged: 1300EUR/m2 including furniture and finishing

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more