// arthitectural / Architecture / OFIS arhitekti | Tetris Apartments

OFIS arhitekti | Tetris Apartments

Architecture tetris apartments_01 (2)

The location is on the edge of the planned 650 apartments which was finished year ago. Also this apartment block is social type and was sold to Slovenian Housing Fund.

The given urban plot of the building was 4 floors high, 58 meters long and 15 in width.

Since the orientation of the building is towards the busy highway the apartment opening together with balconies are shifted as 30 degrees window-wings towards the quieter and south orientated side. In the future also 2 more blocks are planned on both longitudinal sides; therefore there are no direct windows towards east and west. Each apartment has view towards its own balcony, sometimes there is also a glazed loggia. On this way intimacy is created and there will be no direct views from ones apartment directly to the others in the opposite block.

Apartments are of different sizes – from 30m2 studio flats up to 3 room apartment of 70m2. Bigger apartments are developed on the front facades and have nicer views and corner orientation. They are made of economic but quality materials such as wooden oak floors, granite tiled bathrooms and have large windows with external metal blinds. The concept of structure is made in a way, that floor plans are flexible, since only structural walls are those, that separate apartment shell from the rest of the building. All other inner walls are non-structural.

Long after the elevations were planned many people associated them to Tetris game. And so the building got its name. The façade was developed simply – just tracing the floor plan organization.

The inner – structural façade wall has plaster; the external wall that embraces the loggia is glazed or wrapped into precast panel. These panels are wooden of three colors that are tracing the vertical zigzag pattern. Balcony fences are either perforated precast panel or transparent metal fence.

Location: Ljubljana, Slovenia
Architect: OFIS arhitekti
Project Leaders: Rok Oman, Spela Videcnik
Design Team: Martina Lipicer, Nejc Batistic, Andrej Gregoric, Ana Kosi
Program: Social apartments with parking
Client: Gradis G Group
Surface Area: 5000 sqm
Commission: 2005
Construction start: 2006
Completed: 2008
Photographer: Tomaz Gregoric

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more