// arthitectural / Architecture / Oliver Mang Architekten | Water Sports Centre

Oliver Mang Architekten | Water Sports Centre

Architecture Oliver Mang Architekten | Water Sports Centre

Being located right on the river Spree’s waterside in the Treptow – Köpenick area, the building is home to the rowing and the canoeing section of Berlin’s oldest gymnastics association, the “Turngemeinde in Berlin 1848 e.V.”

Oliver Mang Architekten | Water Sports Centre

Oliver Mang Architekten | Water Sports CentreFollowing the flow of functions, the building is orientated from the street side, towards the Spree River. The boat yard is situated between the building and the river with the jetty. The exterior is combined with the design of the building. The floor of the boat yard and of the building is designed like a folded concrete loop. The loop becomes a wall at the street side and the north side of the building. The side facades are made of transparent polyurethane elements, allowing the boats inside to be seen from the outside.

Oliver Mang Architekten | Water Sports Centre

Oliver Mang Architekten | Water Sports CentreAlmost the entire ground floor is occupied by the boat-hall, providing space for 180 boats and the affiliated workshop. The boats are carried through the gates of the boat-hall, over the yard and the jetty, into the water. In the upper floor, the multifunctional club room and fitness areas are arranged. There are also dormitories, offices, a sauna and the changing rooms with sanitary rooms for the fitness area. For better light and ventilation, there are two patios on the upper level. Therefore there’s no need for mechanical air conditioning in the fitness area. The building has a compact surface to avoid heating losses in the winter months and sun warming in summer. The boat-hall has no heating.

Location: Berlin, Germany
Architect: Oliver Mang Architekten
Client: Turngemeinde
Structural Engineering: GSE Ingenieur-Gesellschaft mbH
Mechanical Services: Ingenieurbüro Zander
Completion: 2012
Costs: 1.250.000,- Euro
GFA: 1.100 m²
GV: 5851 m³
Photos: Kai Bienert, Thomas Birk, Oliver Mang
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

 

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more