// arthitectural / Architecture / ONG&ONG | 55 Blair Road

ONG&ONG | 55 Blair Road

Architecture 55_Blair_Rd_020

55_Blair_Rd_02055 Blair Road produces a spatial experience that excites the senses by promoting light open plan living which is unusual to this type of terrace house. This residence brings a balance between nature and contemporary living in a renovation of a Heritage Art Deco style terrace.

55_Blair_Rd_022

55_Blair_Rd_036Bringing light into this long plot was an important consideration. A large air well divides the two sections of the house allowing for maximum light to penetrate the living spaces. Aluminum wall cladding wraps around the void. The aluminum bands reflect light into the living spaces.

55_Blair_Rd_042The courtyard acts not only as a large light well but also encourages natural ventilation within the house. The intricate linear bands are a modern contrast that reflects the traditional ornate façade. This metallic architectural language used throughout the scheme emphasizes a unity within the spaces. The subtle tones and metallic elements complement each other to create a common theme throughout the house.

55_Blair_Rd_059

BlairRd-079831Continuity of space was a key concept to promote the relationship of outside/inside space. The First floor employs flexible glazed walls that lead directly to the pool.  The main section of the house is separated by the out door pool and frangipani garden. When both sides of the glazed partitions are open the first floor becomes one large space. The scheme proves to be an approach that promotes diversity of space.

BlairRd-080098

BlairRd-080157

BlairRd-080268The house is laid out on an axis that almost acts as a line of symmetry. The layout of spaces certainly is arranged to this line. The master bedroom features an en suite bathroom space that is a contrasting architectural language to that of the façade. It is a glazed box that cantilevers over the pool area. This modern intervention emphasizes the playful nature of the scheme. Internally there is a total contrast to the ornate façade.

Architects: ONG&ONG
Location: 55 Blair Road, Singapore
Design/project team: Maria Arango, Diego Molina, Camilo Pelaez, Ryan Manuel, Linda Qing
Structural & Civil: KKC Consultancy Services
Mechanical & Electrical: Rankine & Hill (S) Pte Ltd
Quantity Surveyor: Rodney Chng & Associates Pte Ltd
Main Contractor: Jia Construction Co. Pte Ltd
Interior Furnishing: YPS
House Area: 288 m2
Project Year: 2009
Photographs: Derek Swalwell
Awards: ArchDaily Building of the Year Award (Refurbishment), 2009

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more