// arthitectural / Architecture / Oppenheim Architecture + Design, LLP | Enea Headquarters

Oppenheim Architecture + Design, LLP | Enea Headquarters

Architecture Oppenheim Architecture + Design, LLP | Enea Headquarters

The project, located at the shores of the Obersee in Switzerland, houses the headquarters of an internationally recognized landscape architecture firm. It emerges from the site as a wooden volume, discrete and elegant, and blends with the landscape as it responds to the natural environment, boundary lines and zoning conditions.

Oppenheim Architecture + Design, LLP | Enea Headquarters

© Martin Rütschi

Oppenheim Architecture + Design, LLP | Enea Headquarters

© Martin Rütschi

The program includes exhibit space/showrooms, greenhouses, workshops, warehouses, administrative areas and the world’s first Tree Museum. The sequence of these components contributes to the volumetric arrangement of the building – all areas are connected by a service corridor that runs along the building and organizes not only the circulation between spaces, but the production line of the company itself. The building derives its form from programmatic and site conditions – on one hand, the flow of the processes and program required in the program and their architectural resolution generate a long and low building broken where access points are needed, on the other hand, natural site conditions such as illumination and wind, the service access and the necessity of differentiating front and back – entrance and service areas – make the long mass the appropriate response. Its architectural simplicity is reinforced by the necessity of architectural sobriety and respect towards the elements and nature at the site.

Oppenheim Architecture + Design, LLP | Enea Headquarters

© Martin Rütschi

Oppenheim Architecture + Design, LLP | Enea Headquarters

© Martin Rütschi

The materials used look forward to merge with the natural environment externally – in aesthetical terms, as well as internally – in functional terms. Energy efficiency is decisive in the design process, so the project, consequently, is based entirely on the idea of taking advantage of natural resources such as natural light, natural insulating systems and natural energy conservation systems such as geothermal exchange, green roofs, etc. ‘Green’ materials such as reclaimed wood and energy efficient fixtures are used for a greater building performance.

Location: Rapperswil-Jona, Switzerland
Architects: Oppenheim Architecture + Design, LLP
Project name: Enea Headquarters
Scope: 30,000 SF Corporate Headquarters
Project Team: Chad Oppenheim, Juan Calvo, Juan López, Santhosh Shanmugam and, Beat Huesler
Project Area: 30,000 sqf
Project Year: 2010
Renderings: Oppenheim Architecture + Design
Photos: Martin Rütschi
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more