// arthitectural / Architecture / Opus Architecture | Newmarket Railway Station Redevelopment

Opus Architecture | Newmarket Railway Station Redevelopment

Architecture Opus Architecture | Newmarket Railway Stationn Redevelopment

Strategically located in the heart of Auckland’s premier shopping destination, and its residential population, the redeveloped Newmarket Railway Station represents a milestone in Auckland’s rail renaissance. The site, bounded by high rise apartment buildings and rail over bridges, is an elongated node at the fulcrum connecting Auckland’s metropolitan west and south to its city’s CBD.

Opus Architecture | Newmarket Railway Stationn Redevelopment

Opus Architecture | Newmarket Railway Stationn RedevelopmentThe design responded to the client brief, a compressed linear site, dynamic pedestrian flows, stringent technical requirements, future electrification and staged construction in a live rail corridor. With a scale and presence that alludes to the era of grand railway halls, the design is a celebration of movement and circulation, a transparent light filled response to the dynamics of travel. Central to the design is the simple elongated floating roof canopy, supported on a rigorous tree-like structure that echoes and reinforces the form of the rail corridor over which it floats.

Opus Architecture | Newmarket Railway Stationn Redevelopment

Opus Architecture | Newmarket Railway Stationn RedevelopmentSpaces are vibrant yet calm, generous but not overpowering, open yet contained, coherent and understandable. The simple palette of concrete, steel and glass create order and rhythm reflecting the requirement for durable low maintenance materials.

Opus Architecture | Newmarket Railway Stationn Redevelopment

Opus Architecture | Newmarket Railway Stationn RedevelopmentA significant feature of the concourse is a backlit glazed wall to the staffroom pod that is wrapped in an historical local map. The station’s frontage is a bold architectural statement where the defining feature is the glass light box which glows from within at night and utilizes LED lighting technology creating multi-coloured light and moving image displays.

Location: Auckland, New Zealand
Architects: Opus Architecture
Project name: Newmarket Railway Station Redevelopment
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more