// arthitectural / Architecture / Otto Medem de la Torriente | El Viento

Otto Medem de la Torriente | El Viento

Architecture Otto Medem de la Torriente | El Viento

Otto Medem de la Torriente | El VientoAfter a long search in the surroundings of Madrid I found a plot with special characteristics that excited me from which the project would come up. Large blocks of natural marble emerged from the steep slope. The views over the mountains of Madrid from there were amazing. All these qualities turned into my personal inspiration for the spaces of the housing, both exteriors and interiors.

Otto Medem de la Torriente | El Viento

Otto Medem de la Torriente | El VientoThe environment strengthens the architectural qualities, making nice emotions that we discover while we walk through the different areas. We created a very private access to the housing, with walls that shroud you and hide the environment from you. Therefore you will discover it gradually thanks to the big windows.

Otto Medem de la Torriente | El Viento

Otto Medem de la Torriente | El VientoFrom indoors the openings put in a frame the wonderful views of the environment. As a result the views turn into daily elements in our lives. We created an architectural path to show the main facade, and going down by the gentle staircase we arrive to the main porch, from where we can go into the house.

Otto Medem de la Torriente | El Viento

Otto Medem de la Torriente | El VientoThis house has three floors. Crossing the main entrance we find the amazing hall. It is surprising due to its verticality. This is the most important area in the house, from where you gain access to the other ones. The daylight goes straight through the high windows to fill the main hall. These windows have narrow dimensions and are placed at 6,5m from high up. Furthermore they are strategically oriented towards two waterfalls that we can find in the eastern slope of the mountain.

Otto Medem de la Torriente | El Viento

Otto Medem de la Torriente | El VientoThat hall is the centre of the house, the starting point to discover the architect and the environment, the place where all different areas are organized. Most of the activities we can do in the house take place in the living-room. It is based in a large block of natural marble that we found originally in the plot. We decided to leave it intact, and to convert it into a key element for the architecture.

Otto Medem de la Torriente | El VientoFrom outdoors the living room gains more intensity thanks to the large block. It becomes a link between the living room and the swimming-pool, with the best orientation for enjoying it. The lower level of the house is south-facing and it is adjusted to the slope. However the upper level, with western orientation, is floating over the lower ones. It seems to be based on the clouds. One of the more gratifying things in this project is to see how people are delighted with our architecture when they experiment it.

Location: Collado Villalba, Madrid, Spain
Architect: Otto Medem de la Torriente
Collaborators architects: Carlos Bernárdez Agrafojo, Laura Portillo Rodríguez
Quantity surveyor: Andrés Garea Noguerol
Structural calculation: JCR
Constructor: Jesús Gormaz Amorós
Extension constructor: Peter Jozsa
Landscape: GAP 3
Lighting: Años Luz
Area: 839,84 m²
Year: 2002
Extension year: 2012
Photography: Antonio Terrón, Otto Medem de la Torriente y Luis H Segovia
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more