// arthitectural / Architecture / Otto Medem de la Torriente | Housing in Valdemorillo

Otto Medem de la Torriente | Housing in Valdemorillo

Architecture Otto Medem de la Torriente | Housing in Valdemorillo

The project is commissioned by a couple of journalists who seek peace on the outskirts of the city. The house is broken into 3 volumes to suit the rugged topography of the land. The pieces are positioned to find the best views of the mountains and take in the serenity. Solar positioning was also considered with the placement of each room, depending on its designated use.
Otto Medem de la Torriente | Housing in Valdemorillo

Otto Medem de la Torriente | Housing in Valdemorillo

Otto Medem de la Torriente | Housing in ValdemorilloThe union of these 3 parts is established through the connection of their facades, with bands that cross and give expression to the project. The intersection of these volumes becomes the heart of the home, the nucleus from which you access all the rooms, maximizing space and eliminating distribution corridors.

Otto Medem de la Torriente | Housing in Valdemorillo

Otto Medem de la Torriente | Housing in ValdemorilloGround floor:

The entrance hall distributes the different rooms of the house. It is the meeting point of the 3 volumes, the core of the house. At 0.00 we put the living room, from where direct access to the porch and pool are permitted through a sliding window system, allowing the user to expand the room into the garden in summer.

Otto Medem de la Torriente | Housing in Valdemorillo

Otto Medem de la Torriente | Housing in ValdemorilloAt one meter high, are the kitchen and dining room, which likewise have a porch and a yard. The exterior is adapted to the different levels of the house, to allow direct contact with the vegetation that surrounds it. At the top of the ground floor lies the sleeping area, which consists of only 2 rooms in fulfillment of the clients’ wishes.

Second floor:
Upstairs in the office, the perimeter of the room is maximized with the placement of bookshelves to house the clients’ extensive collection of books.

Location: Valdemorillo, Madrid, Spain
Architect: Otto Medem de la Torriente
Project name: Housing in Valdemorillo
Collaborators: Laura Portillo Rodríguez, Carlos Bernárdez Agrafojo
Quantity surveyor: Andrés Garea Noguerol
Structural calculation: JCR
Constructor: Construcciones y Reformas Vegamor S.L.
Area: 350,88 m²
Year: 2011
Photos: Luis H Segovia y Otto Medem de la Torriente
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more