// arthitectural / Architecture / Paleko Arch Studija | Vilnius University Library, Science Communication and Information center

Paleko Arch Studija | Vilnius University Library, Science Communication and Information center

Architecture Paleko Arch Studija | Vilnius University Library, Science Communication and Information center

Paleko Arch Studija | Vilnius University Library, Science Communication and Information centerThe library is on the outskirts of Vilnius. A relatively quiet and leafy location of the existing university campus is about to change significantly. In upcoming years, a new agglomeration of education facilities will emerge here. The library is located near the pinewood, at the intersection of the main pedestrian path and a new access road. Neighborhood of the forest has inspired a spatial conception of the library – cozy inside spaces and their linkage with the nature.

Paleko Arch Studija | Vilnius University Library, Science Communication and Information center

Paleko Arch Studija | Vilnius University Library, Science Communication and Information center

Paleko Arch Studija | Vilnius University Library, Science Communication and Information centerAn intimate amphitheater-plaza is welcoming a visitor. A glazed entrance hall is a continuation of the plaza space. The same as the outside, it has concrete floor and terracotta facades. The ground floor, which functions as a central circulation space, also includes a conference hall, cafeteria, periodicals-reading room with an open-air terrace.

Paleko Arch Studija | Vilnius University Library, Science Communication and Information center

Paleko Arch Studija | Vilnius University Library, Science Communication and Information center

Paleko Arch Studija | Vilnius University Library, Science Communication and Information centerAs walking further, one is entering reading rooms located on several floors which are connected by an atrium, focusing the view to the forest. Two glazed facades face the wood and illuminate the trees at night. At the daytime, the trees are sunlit and become a visual part of the interior.

Paleko Arch Studija | Vilnius University Library, Science Communication and Information center

Paleko Arch Studija | Vilnius University Library, Science Communication and Information centerThe spaces are diverse and easily transformed. In the interior, white color dominates and exposes books as well as people. We believe that the library should radiate an emotional charge because it is a place of non-material creativity and spirituality. Therefore, we have chosen the scenery of expressively and unpredictably varying silhouettes as the main architectural language.

Paleko Arch Studija | Vilnius University Library, Science Communication and Information center

Paleko Arch Studija | Vilnius University Library, Science Communication and Information center

Paleko Arch Studija | Vilnius University Library, Science Communication and Information centerThe volumes are clad with white terracotta elements. The facades are arranged so that all joints and gaps are horizontal and run paralelly around the building despite different angles of leaned surfaces. Rooms are naturally ventilated via window openings. Solid south-side partitions hide people and books from direct sun and overheating.

Location: Vilnius, Lithuania
Architect: Paleko Arch Studija
Completed: November 2012
Architects: Rolandas palekas (Chief architect) Bartas Puzonas (Architect), Alma Palekiene (Architect), Petras Isora (Architect), Matas Siupsinskas (Architect), Monika Zemlickaite (Architect), Lina Suziedelyte (Architect), Aidas Barzda (Architect), Jurga Garsvaite (Architect), Vilmantas Bavarskis (Architect),
Client (Public): Vilnius University
Site size: 9132 sq/m
Building size: 13.800 sq/m
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more