// arthitectural / Concept & Competition / Park Associati | MilanoFiori NORD

Park Associati | MilanoFiori NORD

Concept & Competition Park Associati | MilanoFiori NORD

The analytical approach to the complex system of access routes, pedestrian walkways and roads, the local climatic conditions, as well as a close attention to the building’s integration into the general master plan led to the development of a structure formed by two interconnected wings and adapted to contain light and greenery.

This office building opens up towards the south, in an almost sinuous embrace, so as to provide access to the system of pedestrian routes and green spaces that surround it.

Besides a necessarily flexible planimetric system, the frontage remains the focal point of the scheme. This is in fact conceived as a continuous surface which consists of a technological strip that adapts itself to the different surrounding conditions.

 The skin of the building responds to the level of sunlight during different seasons in a constant search for energy efficiency. Due to its ability to filter light and adapt to different situations, the building generates a high-quality working environment both in terms of comfort and lighting.

Location: Assago, Milan, Italy
Architects: Park Associati | Filippo Pagliani, Michele Rossi
Design Team:
Marco Siciliano – Project Leader
Laura Cirrincione
Marco Neri
Marco Panzeri
Madoka Tomita
Paolo Uboldi
Fabio Calciati – Rendering
Site Supervision: General Planning
Engineering: General Planning
Client: Milanofiori2000 S.r.l. – Gruppo Cabassi
Surface: 10000 sqm
Project year: 2007-2010

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more