// arthitectural / Architecture / Parque Humano | Casa Club Bosque Altozano

Parque Humano | Casa Club Bosque Altozano

Architecture alto_0703

The building resides effortlessly on a soft slope with privileged views to the valley of Montaña Monarca, in Morelia, Mexico.

The building has been conceived as a homogenous stone mass, hollowing out a huge opening with an inviting forced perspective effect caused by the asymmetric glassed walls that frames the natural panorama (meant to evoke renaissance perspective drawings).

The amber atmosphere  created through the filtering of the natural light through the stained glass, blends with the colored space, generating a chromatic continuity that during the course of the day moves imperceptibly through an endless scale of oranges, red and yellows. Light also enters through two wooden skylights located in the middle of the room, helping to balance the colored light that comes from the window.

A few rich, tactile materials were used in combination with the light to create the environment. This effect is granted by local stone used on the gavion walls and floors apart from the timber on the roof and other wooden objects.

Lounge area, dining space and an open terrace are the interior program.

Location: Morelia, México
Architect: Parque Humano
Team Credits: Jorge Covarrubias + Benjamin Gonzalez Henze with Said Arias, Omar Martinez
Client: Bosque Altozano
Structure: ing. Ricardo Camacho
Electrical: Islas Ingeniería
Interior Design: Parque Humano
Landscape Design: Parque Humano
Lighting Design: Parque Humano, Arten Luz, Javier Ten
General Contractor: Bosque Altozano
Design phase: 2006
Construction Phase: 2007 – 2009
Total Area: 800 m2
Photographers: Paul Rivera, ArchPhoto.

Awards: Mexico Architecture Biennale 2010

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more