// arthitectural / Architecture / Parsonson Architects Ltd | Francis Bell House

Parsonson Architects Ltd | Francis Bell House

Architecture Parsonson Architects Ltd | Francis Bell House

Parsonson Architects Ltd | Francis Bell HouseThe site is located in Eastbourne, a seaside suburb situated across Wellington harbour from Wellington, New Zealand’s capital city. Large rows of hills surround the harbour on two sides creating a varied and interesting topography. The property is steep and borders a large area of native bush reserve and is only by accessible by steps and cable car. It sits high above the other houses in the area and is surrounded by bush and birdsong.

Parsonson Architects Ltd | Francis Bell House

© Parsonson Architects and Open to View

Parsonson Architects Ltd | Francis Bell House

© Parsonson Architects and Open to View

Parsonson Architects Ltd | Francis Bell House

© Parsonson Architects and Open to View

The house is composed of two extrusions, upstairs and downstairs. Upstairs is bent to follow the land contours and create a sheltered upper garden and lawn, downstairs is straight, following the contours at first then cantilevering out to the view. The point where these two forms separate creates the entry courtyard, punctuated by a chimney. The strip like forms are accentuated further by the use of dark corrugated iron cladding and lines of windows and green fibre-cement, which ensures the house fits almost invisibly into its setting.

Parsonson Architects Ltd | Francis Bell House

© Parsonson Architects and Open to View

Parsonson Architects Ltd | Francis Bell House

© Parsonson Architects and Open to View

Parsonson Architects Ltd | Francis Bell House

© Parsonson Architects and Open to View

Decks and connections to the land occur on both levels, the roof of the living level below forms a large deck off the upper level, creating a runway floating in an amphitheatre of bush.

Location: Lowry Bay, Eastbourne, Wellington, New Zealand
Architect: Parsonson Architects Ltd
Team: Gerald Parsonson, Nigel Case
Completed: 2011
Project name: Francis Bell House
Structural engineers: Clendon Burns and Park
Builder: Windey Construction Ltd
Photographer: Parsonson Architects and Open to View
Structure: Timber and steel with concrete footings.
Roofing: Butynol on plywood.
Cladding: Corrugated coloursteel and fibre cement sheet
Floors: Jarrah
Windows: Silver anodized Aluminium
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more