// arthitectural / Architecture / Parsonson Architects Ltd. | Wairau Valley House

Parsonson Architects Ltd. | Wairau Valley House

Architecture Parsonson Architects Ltd. | Wairau Valley House

Parsonson Architects Ltd. | Wairau Valley HouseThe property is located in the Wairau Valley, 10 minutes from Blenheim and close to the Wairau River as it snakes along the edge of the northern hills, a patterned rural landscape of farms, orchards and vineyards. The house has a strong connection to the land spatially and materially. There is a sense of encampment, where different interlinked pavilions offer different areas of occupation and privacy or openness. The spaces are housed beneath low sloping gable forms where boundaries are blurred between the land and building.

Parsonson Architects Ltd. | Wairau Valley House

© Paul McCredie

Parsonson Architects Ltd. | Wairau Valley House

© Paul McCredie

Parsonson Architects Ltd. | Wairau Valley House

© Paul McCredie

Heavy lined concrete walls and structures feel part of the land and are used to define indoor and outdoor spaces. The gable roofs float over these to provide shelter and the comforts of home.

Parsonson Architects Ltd. | Wairau Valley House

© Paul McCredie

Parsonson Architects Ltd. | Wairau Valley House

© Paul McCredie

The landscape is cultivated; lines of orchard trees and vines mark the land in regular patterns and the house responds with the lines of pergolas and posts ready for planting to integrate the house with the land further still.

Location: Wairau Valley, New Zealand
ArchitectParsonson Architects Ltd. 
Photographer: Paul McCredie
Project name: Wairau Valley House
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more