// arthitectural / Architecture / Pascal Arquitectos | GOR Building

Pascal Arquitectos | GOR Building

Architecture Pascal Arquitectos | GOR Building

Pascal Arquitectos | GOR BuildingThe intervention in this 25 years old building ascribes to the damaged materials and the necessity keep up with the new thermo-acoustic requirements of the area. To accomplish this objective a passive but high effective energy saving façade was adapted. The target was to restore the building with a modern image with the evident utilization of new technologies.

Pascal Arquitectos | GOR Building

© Jaime Navarro

Pascal Arquitectos | GOR Building

© Jaime Navarro

Logistics were very complex because the complete restoration had to be made without emptying the offices. Physical determining factors were sort out buiding an hermetic façade and placing a double aluminum façade with horizontal melaminized oversized wood louvers that blocks the sunlight, and laminated glass with a polivinil film in order to fulfill the thermo-acoustic requirements.

Pascal Arquitectos | GOR Building

© Jaime Navarro

Pascal Arquitectos | GOR Building

© Jaime Navarro

These louvers where set up over the aluminum contours anchored in the structure by steel cantilevers, with 1.22 m distance from the façade. In the the vertical joints a common node was utilize in order to ease to the displacement of each part and to absorbe, at the same time, the movements generated by earthquakes or by the building natural autocompression. On the main floor, in a section of the ground that was practically given away to the public way, a veranda was built achieving the integration of the level and transforming it into a private and commercial area.

Architect: Pascal Arquitectos |  Carlos Pascal & Gerard Pascal
Construction: Pascal Arquitectos – M. Guindi
Date: 2003
Photos: Jaime Navarro
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more