// arthitectural / Architecture / Pascal Arquitectos | GOR Building

Pascal Arquitectos | GOR Building

Architecture GOR 4

The intervention in this 25 years old building ascribes to the damaged materials and the necessity keep up with the new thermo-acoustic requirements of the area. To accomplish this objective a passive but high effective energy saving façade was adapted. The target was to restore the building with a modern image with the evident utilization of new technologies.

Logistics were very complex because the complete restoration had to be made without emptying the offices. Physical determining factors were sort out building an hermetic façade and placing a double aluminum façade with horizontal melaminized  over-sized wood louvers that blocks the sunlight, and laminated glass with a polyvinyl film in order to fulfill the thermo-acoustic requirements.

These louvers where set up over the aluminum contours anchored in the structure by steel cantilevers, with 1.22 m distance from the façade.

In the the vertical joints a common node was utilize in order to ease the displacement of each part and to absorb, at the same time, the movements generated by earthquakes or by the building natural auto-compression.

On the main floor, in a section of the ground that was practically given away to the public way, a veranda was built achieving the integration of the level and transforming it into a private and commercial area.

Location: Av. Ejercito Nacional, Mexico City, Mexico
Architect: Pascal Arquitectos – Carlos Pascal, Gerard Pascal
Construction: Pascal Arquitectos – M. Guindi
Date: 2003
Photographer: Jaime Navarro

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more