// arthitectural / Architecture / Pascal Arquitectos | Secret guest house

Pascal Arquitectos | Secret guest house

Architecture Pascal Arquitectos | Secret guest house

Pascal Arquitectos | Secret guest houseHouse built in two levels, ground surface and rudeness of 1,249.90 m2, 887.46 m2 free area occupied by the garage, a courtyard with reflecting pool and the garden (724.71 m2).

Ground Floor, 362.44 m2 covered entrance hall, inner hall, double height library, 2 guest bathrooms, double height Interior Patio, Living room with fireplace, dining room, breakfast area and kitchen with Pantry and utility room. Includes room covered terraces, breakfast area and kitchen and a barbecue pit.

Pascal Arquitectos | Secret guest house

© Victor Benitez

Pascal Arquitectos | Secret guest house

© Victor Benitez

Upper level , 261.98 m2, Lobby, TV Room, Master Bedroom with bathroom and dressing room, gym, two secondary bedrooms with bathroom and dressing room each and an outdoor terrace garden. Guest bedroom with bathroom separated from the rest of the bedrooms also on this level. Structure-based construction of concrete with rebar, apparent concrete walls, red brick and use of structural steel elements.

Pascal Arquitectos | Secret guest house

© Victor Benitez

Pascal Arquitectos | Secret guest house

© Victor Benitez

The exterior walls finishes and some interior ones are Galarza stone , plaster and paint the ceiling as in the use of marble bathrooms Sto. Tomas and cast with vinyl and enamel paints in wet areas. Chiseled exterior concrete floors and marble Sto. Tomas in various sizesas designed river boulders dropped into water body and the side garden walkway.  Engineered walnut flooring  and carpet in dressing rooms. Windows in anodized aluminum and clear glass, iron railings and gates, garage doors and access in iron and wood.Fixed furniture in the Library, double-height ceiling lamp, toilets, closets, dressers and cupboards and doors and baseboards are made of walnut. Main stairs and visits room, based on elements of steel and wood tracks.

Pascal Arquitectos | Secret guest house

© Victor Benitez

Pascal Arquitectos | Secret guest house

© Victor Benitez

Narrativo  memory
Contemporary architectural family house in a  residential  classified historic colonial zone of Chimalistac in Mexico city .It  difficult to say anything else  about another house , and this is what this is about, is a house made to order for a client, which is often more complex than developing a large building. The result depends on two factors: a good architect, but rather more of a good client. The context in which the house is inserted has an  historic colonial character untouched by the unorganized sprawl that has occurred elsewhere.The fact of intervening in a historic area entries (INAH) raises the dilemma of adapting or blending into the context , but by ideology could not talk about the present and future with the language of the past.

Pascal Arquitectos | Secret guest house

© Victor Benitez

Pascal Arquitectos | Secret guest house

© Victor Benitez

Pascal Arquitectos | Secret guest house

© Victor Benitez

Fact  generated some discussion with the INAH (National Institute of Anthropology and History) because their vision is to recreate the  past  even if this results in   a pastiche , and finally  and where the  interaction between the inside and outside occurs  our goal was to achieve the neutrality that would   make the transition from the historical to the  modernity of the interior.

Pascal Arquitectos | Secret guest house

© Victor Benitez

Pascal Arquitectos | Secret guest house

© Victor Benitez

The fashionable and  politically correct slogan nowadays  is that everything must be sustainable over yet despite the good wishes and intentions, and after several runs to determine the relationships financial cost benefit, the only we could manage to improve was in  energy saving light bulbs and intelligent control systems and sensors linked to timer and more efficient irrigation systems.The most important was the use of intelligent design to make the house better  in comfort and climate, and the building design process in which no processing  or transformation of materials such as stone, wood etc.was done,  a system based on just in time  logistics and a change in how the jobsite is managed ,with  prefabrication and the inclusion of  pre-finished items. As part of the architectonic discourse and for reasons of durability and maintenance very few finishings were used,  being  concrete one of the most notable of the house for its  ability  that does not age and decay ,and the fact  it acquires more dignity and history with time.

Pascal Arquitectos | Secret guest house

© Victor Benitez

Pascal Arquitectos | Secret guest house

© Victor Benitez

Pascal Arquitectos | Secret guest house

© Victor Benitez

One of the main objectives was  to achieve  the most natural light and views to the garden, and not to create a series of closed rooms but a series of spaces where the events happen  and articulate wit one another.It is important to note that the entire house is designed in modules and multiples of feet and then generating different size of overlapping rectangles, that became the generating pattern of the geometric theme of the house.

 

Location: Chimalistac, Mexico
Architect: Pascal Arquitectos
Interiors, Landscape, Lighting, MobilAire & Construction: Pascal Arquitectos | Carlos and Gerard Pascal
Land area: 1,249.90 m2
Floor area: 624.42
Date: 2009 – 2011
Photos: Victor Benitez
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more