// arthitectural / Architecture / Pasel.Kuenzel Architects | V21K07 HOUSE + SWING

Pasel.Kuenzel Architects | V21K07 HOUSE + SWING

Architecture MINOLTA DIGITAL CAMERA

V21K07 puts the functions of a classical House upside-down!

In order to profit the most from direct sunlight and the panoramic views over the city the functions of the house were piled up in a rather unusual way.

The living area with its generous southeast-orientated roof terrace is situated on the top floor. As there are no partition walls, the open space allows for stunning views over the historical centre of Leiden.

By contrast the ground floor holds a multipurpose room, giving the opportunity for all inhabitants to make use of it, be it for playing or working, for reading or collective activities. This exposes activities that would normally be the hidden in the attics of Dutch houses. By means of big windows inside and outside merges, making the entrance porch, which replaces the traditional front garden, the communicative heart of the building, as well as an informal meeting spot with the whole neighbourhood. The continuous wooden design of floor, wall and ceiling create a subtle transition from public to private.

Using the full footprint of the plot, the storey in the middle accommodates the kids’ rooms and the master bedroom. Through its cantilever it allows for the entrance area of the house.

The black coloured timber façade refers directly to the historical black wooden houses in the region. In order to minimize costs, details were reduced to a bare minimum and only one window format was used. Sliding shutters on the outside allow for privacy and overheating in the summer. The building meets all low-energy standards.

Location: Leiden, South Holland, Netherlands
Architect: Pasel.Kuenzel architects
Team:
R. Pasel, F. Künzel, F. Sack, S. Wolff, S. Bein, S. Pape
Client:
Privat
Photos:
Marcel van der Burg
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more