// arthitectural / Architecture / Pasel.Kuenzel Architects | V36K08/09 – Urban Diva

Pasel.Kuenzel Architects | V36K08/09 – Urban Diva

Architecture V36K0809_01_1000 IMG_6627 bearb

On a former industrial site close to the historical heart of the renowned Dutch university city of Leiden, emerges one of the biggest urban developments of private-collective dwellings in the Netherlands. In their series of eleven town houses, Rotterdam based architects pasel.künzel architects present yet another exceptional residence.

V36K08/09 is the front end of a terrace that is built on a collective parking garage. The residence comprises two separate dwellings for mother and son, including two spacious and hidden patios. The dark pre-patinated zinc façade with its subtle disposition of seams gives the building a calm but yet spectacular appearance.

Looking from the outside, the house appears rather compact and closed – a fortress in the urban tissue. Only by entering the estate through the heavy wooden gate, one gets into an utterly different inner world – an oasis of tranquility, a living space that is generous and open,where inside and outside merge into each other.

Architect: pasel.kuenzel architects
Team: R. Pasel, F. Künzel, F. Sack
Structural Engineer: IMD, Rotterdam
Contractor: Bouwbedrijf Nieuwe Maten, Wormerveer

Location: EWR/Slachthuisterrein, Leiden, The Netherlands
Client: Private
Project area: 285 m2 + 81 m2 roof terrace
Project year: 2006-10
Photos: Marcel van der Burg

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr


Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more