// arthitectural / Architecture / Paul CHA Architect| Artist Studio

Paul CHA Architect| Artist Studio

Architecture SONY DSC

The program outlines the private and public realm of art making : the private realm of the artist’s unique creative process, the research, production and storage of the artwork and the public realm of reception and viewing. Located amidst the exciting Red Hook area of Brooklyn, the neighborhood is bursting with artistic creativity and youthful energy, housed in a warehouse anchoring the Hudson River’s loading docks.

SONY DSC

SONY DSCSimilar to the Chinese chess game of “Go”, the first architectural move initiates the project’s strategy: At the North-West corner, a two story architectural object fronted by a grand staircase is positioned to divide the 13,000 sq.ft. space into four quadrants; gallery, reception, work area, and storage.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSCThe object “intervention” creates wall space for the public viewing of artwork while encasing the artist’s exact and meticulous production sequence. In keeping with the minimalist strategy, the wall enclosures are perceived as intersecting vertical planes which, not only provide a contrast with the existing industrial columns and concrete floor, but also reflect and magnify the filtered daylight through the new skylights.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Location: RED HOOK, New York, USA
Architect: Paul CHA, Sayoko Takahashi & Cheng-Ling Lin
Year of completion: 2012
Area: 13,000 SF
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more