// arthitectural / Interiors / Paul Cha Architect | Broome Street Triplex Loft

Paul Cha Architect | Broome Street Triplex Loft

Interiors Paul Cha Architect | Broome Street Triplex Loft

A converted SoHo loft, measuring 10,000 sf in three floors, is adapted for the private residence of a young hedge fund manager.

The fourth and fifth floor are designed to act as a quiet refuge from the chaotic workload and frequent overseas travel, as well as to provide and elegant space for the entertaining and private realm of a young family.

The third floor is designed to accommodate visiting family and guests. In this manner, the architectural intervention enables the loft to transform from a quiet retreat, into a welcoming social surrounding, that reflects the excitement of its SoHo context.

The design of the loft explores the modernist use of plane/volume and opaque/transparent, with the interplay of different materials. The strategy adopted, is that of a contemporary architectural intervention within an pre-existing envelope.

Movements, spaces and volumes occur to fulfill various functional requirements through the architectural manipulation of materials, details and finishes. Two equal halves performing public and private functions are employed throughout horizontally and vertically.

The public fifth floor rests upon the private fourth floor, and the third floor’s public front versus the private rear. The public functions are delineated by the interplay of planes : the walls and floors, while the private functions are defined by volumes encased by intersecting solid walls.

The solid cherry wall and two story high bookcase and the delicate staircase enclosing these private functions, are punctured by high windows and pre-existing skylights, allowing light to penetrate while preserving a sense of serene calmness.

Location: Soho, New York, USA
Architect: Paul Cha Architect

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more